Bazen
Vorige

1 van 394

Volgende

Waarom de baas zijn de max is

28 januari 2014
Het loont om de baas te zijn, en niet enkel omwille van het loon. Bazen zien veel zaken namelijk rooskleuriger in dan ‘gewone’ werknemers: hun privéleven, salaris, job. Bovendien zijn ze zelfverzekerder, hoeven ze niet te solliciteren, …
lazy boss

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van PewResearch dat eind 2013 werd uitgevoerd bij 2.002 volwassenen.

Tevreden over privéleven

De studie toont aan dat bazen tevredener zijn over hun werk- en privéleven. Meer dan acht op de tien bazen (83 procent), in vergelijking met 74 procent van de 'gewone werknemers', zegt van zichzelf zeer tevreden te zijn met zijn familiale situatie.

Tevreden over werk

Nog groter wordt het verschil wanneer het gaat over het professioneel leven. Maar liefst 69 procent van de bazen is zeer tevreden met zijn huidige job, bij de werknemers is dit minder dan de helft (48 procent).

Tevreden over financieel plaatje

Ook als het over geld gaat zijn bazen meer opgetogen. Vier op de tien topmanagers is zeer tevreden met zijn financiële situatie, tegenover slechts 28 procent van de werknemers. 62 procent van de bazen vindt dat hij genoeg betaald wordt voor wat hij doet. Iets meer dan de helft (54 procent) van de werknemers denkt over zijn financiële situatie hetzelfde. Dat is natuurlijk niet echt verwonderlijk: er gaapt in veel bedrijven een brede loonkloof tussen het management en de rest van de werknemers.

Op de vraag "Hoe belangrijk is het om een job te hebben met goede voorwaarden” draait het vreemd genoeg om. Een derde van de werknemers (35 procent) vindt dit extreem belangrijk, tegenover 26 procent van de topmanagers.

Werk is een levensstijl

Voor bazen is werk niet zomaar werk. Het is een levensstijl, ze vinden het veel belangrijker carrière te maken dan werknemers (78 procent versus 44 procent). De vraag is of het wel altijd een voordeel is om alles op te geven voor het werk. Je hebt ook kinderen die je wil zien opgroeien, een sociaal leven dat je niet wil verwaarlozen, ...

Zelfverzekerd

Bazen zijn er ook meer van overtuigd dat ze genoeg opleiding en training hebben genoten om te slagen (73 procent versus 57 procent).

Niet moeten solliciteren

Het is dan ook niet verrassend dat weinig bazen op zoek zijn naar een andere job (slechts 12 procent). 23 procent van de werknemers is zo ontevreden dat hij of zij aan het solliciteren is voor ander werk.

Kinderen storen minder

Topmanagers met kinderen vinden minder dan andere werkende ouders dat het ouderschap een obstakel is om promotie te maken (33 procent versus 17 procent).

Nog extra voordelen voor mannen

Tot slot geeft de helft van de topmanagers (52 procent) en werknemers (48 procent) geeft toe dat het voor mannen makkelijker is om een topjob te pakken te krijgen. De helft zegt ook dat mannen meestal meer verdienen voor hetzelfde werk (54 procent in beide categorieën).

(mr) – Bron: PewResearch – Social & demographic trends 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook