Welzijn
Vorige

1 van 398

Volgende

Waarom daglicht zo belangrijk is op je werk

Alle levende wezens (of toch de meeste) hebben licht nodig om goed te functioneren. Dat geldt ook voor mensen. Wil je voorkomen dat je er als een versufte kantoorplant gaat bijhangen? Zorg dan voor voldoende lichtinval op de werkvloer.

Licht verhoogt je productiviteit

Ben je vaak moe? Prikken je ogen? Heb je regelmatig last van hoofdpijn? Voel je je soms lusteloos? Of heb je moeite met focussen? Als je op meerdere van deze vragen “ja” antwoordde, is je werkruimte wellicht te donker.

Niets zo nefast voor je productiviteit als slechte verlichting. Nochtans kan beter licht een flinke productiviteitswinst opleveren. De juiste lichtsterkte verhoogt je concentratievermogen en kan er zelfs voor zorgen dat je minder snel ziek wordt. Je voelt je fitter, scherper en krijgt meer gedaan.

Licht stimuleert je bioritme en humeur

Licht is dus belangrijker dan we denken. Met name daglicht stimuleert ons bioritme. Het menselijk lichaam is immers afgestemd op de natuurlijke cyclus van daglicht. Te weinig daglicht of matig afgesteld kunstlicht kunnen je lichaamsfuncties en humeur nadelig beïnvloeden. Het zal je dan ook niet verbazen dat veel mensen tijdens deze periode met een winterdipje kampen. Door een gebrek aan licht zitten we minder goed in ons vel, slapen we slechter en zijn we prikkelbaarder.

Licht biedt meer veiligheid

De logica zelf, maar licht is cruciaal voor de arbeidsveiligheid. Zonder licht kunnen we onmogelijk onze job uitvoeren. Daarnaast is ook de kans op arbeidsongevallen veel groter. Goede verlichting op de werkvloer stimuleert je activiteit, verhoogt je efficiëntie en bevordert je nauwkeurigheid.

Hoeveel licht is optimaal?

Verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in lux. Om je een idee te geven: op een zonnige dag tellen we meer dan 10.000 lux, op een regenachtige dag ongeveer 1.000 lux. Doorgaans is 500 lux op kantoor ruim voldoende. Doe je precisiewerk? Dan heb je minstens het dubbele nodig. In een refter volstaat 200 lux. De hoeveelheid licht hangt dus samen met de activiteit die je uitvoert.

Wat je als werknemer kan doen

Bezorgd om het aantal lux op je werk? Klein lichtpuntje: met een handige app op je smartphone meet je de verlichtingssterkte op je werkplek helemaal zelf. Bovendien kan je enkele maatregelen treffen om de lichtsterkte te optimaliseren:

  • Installeer je werkplek of bureau in de buurt van een venster;
  • Plaats enkele spiegels die daglicht reflecteren;
  • Zorg dat de instellingen van je beeldscherm correct zijn;
  • Laat de gordijnen open of hang de zonwering niet te laag;
  • Ga regelmatig naar buiten en absorbeer genoeg daglicht.

Zo komen je collega’s en jijzelf de werkdag stralend door.

(mr)

17 december 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook