Het loon van...
Vorige

1 van 758

Volgende

Waar word je als werkende vrouw best betaald?

30 juli 2018
Verdien je minder dan je mannelijke collega? En verricht je hetzelfde werk? De kloof tussen mannen en vrouwen is nog steeds duidelijk zichtbaar. Het liberale magazine The Economist onderzocht in welke landen je als vrouw het meest verdient.

Steeds meer vrouwen gaan naar de hogeschool of universiteit en zoeken een goede job die ze met hart en ziel uitoefenen. Een positieve evolutie, al zijn we er nog lang niet.

Het magazine The Economist onderzocht de vooruitgang op vlak van gendergelijkheid op het werk. In de jaarlijkse ‘glass-ceiling index’, of glazen-plafondindex, blijkt dat vrouwen nog steeds benadeeld worden ten opzichte van de mannelijke collega’s. Niet alleen zijn vrouwen met minder, ze verdienen lang niet evenveel voor hetzelfde werk.

Geen 10/10

Om de index op te stellen, keek het magazine naar het aantal vrouwen dat in een land werkt, hoeveel vrouwen een topfunctie bekleden, hoeveel ze verdienen ten opzichte van hun mannelijke collega’s en hoe ze behandeld worden op de werkvloer.

Daaruit blijkt dat 2016 geen echt succes was. In OESO-landen bijvoorbeeld, vonden slechts 3% meer vrouwen hun weg naar de werkvloer. Dat betekent dat het aantal werkende vrouwen van 60% naar 63% steeg. Bij de arbeidsgeschikte mannen stagneert het percentage rond 80%. Ook opmerkelijk: een vrouw verdient gemiddeld nog steeds 15% minder dan een man.

Europa aan de top

Natuurlijk kun je als vrouw naar bepaalde regio’s trekken waar je beter verdient. Zoals gewoonlijk doen de Scandinavische landen, zoals Finland en Denemarken, het goed. De top 10 bestaat nagenoeg volledig uit Europese landen, op Canada na. En ja, ook België scoort met een 8ste plaats zeker niet slecht. Al moet je in het achterhoofd houden dat Belgische vrouwen vandaag de dag nog altijd 25% minder verdienen dan de mannen.

De landen met het slechtste rapport zijn Japan en Zuid-Korea. Hun parlement bestaat bijvoorbeeld uit amper 10 tot 15% vrouwen. Ook in bestuursraden moet je goed zoeken naar een vrouw, want ook daar blijven ze ondervertegenwoordigd. Wie dus carrière wil maken, trekt best naar het Noorden en dus niet naar het Oosten.

(dt/em) - Bron: Express 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook