Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 934

Volgende

Waar heb jij het meeste spijt van?

Waar heb jij het meeste spijt van
Spijt heeft veel oorzaken zoals onze opleiding en loopbaan. Maar eigenlijk zijn er twee grote vormen van spijt: ‘als ik maar’ en ‘had ik maar niet’.

In ‘De kracht van Spijt’ breekt bestsellerauteur Daniel Pink een lans voor onze meest ondergewaardeerde emotie. We doen er alles aan om spijt te voorkomen en als we het dan tóch hebben, praten we er liever niet over. Maar alleen als we onze fuck-ups onder ogen zien, kunnen we vooruit in het leven.

Het vaak aangehaalde ‘no regrets’ is dan ook een slecht advies, stelt Daniel Pink. Want wie leeft zonder spijt, leeft zonder reflectie. In de Engelse versie is de titel van het boek overigens ‘The Power of Regret.’

In het boek duiken diverse onderzoeken op over de oorzaken van spijt, en eigenlijk kan zowat alles aan de basis liggen van onze spijt: familie, ouderschap en relaties. Maar zeker ook opleiding (die je bijvoorbeeld niet hebt behaald) en je loopbaan (die je graag anders had zien lopen).

Lees ook: Heb jij spijt van je loopbaan?

Twee vormen

Pink verzamelt in zijn boek talloze verhalen van mensen die ergens spijt over hadden, van misgelopen liefdes tot nooit gelukte droomcarrières. Zo concludeert hij dat er twee soorten spijt bestaan: ‘als ik maar’ en ‘had ik maar niet’. Vooral die eerste vorm blijkt lastig, want in de loop der jaren krijgen we veel meer spijt van de kansen die we niet hebben gegrepen dan van de kansen die we wel hebben gegrepen (en waar het is misgelopen).

Hoe kan je omgaan met deze vormen van spijt? In het geval van een ‘had ik maar niet’ is de aanpak misschien nog het eenvoudigst: je fout erkennen (ook voor jezelf) en eventueel een sorry (als het impact heeft op anderen), is vaak de enige optie.

Extra: 5 redenen waarom je fouten moét maken

Veel lastiger is de ‘als ik maar’ vorm van spijt. Dikwijls hebben we dan te maken met stopgezette studies, foute keuzes in de carrière, overspel of afgesprongen relaties. Ook in dit geval is directe actie soms een oplossing.

Het is zoals met de bekende Chinese wijsheid, die Pink aanhaalt in zijn boek: het beste moment om een boom te planten is twintig jaar geleden, het op één na beste moment is nu. Alleen kan je soms de klok niet meer terugdraaien, en is de spreekwoordelijke trein echt vertrokken. Die topfunctie kun je nu misschien wel vergeten. Of die misgelopen liefde is nu misschien gelukkig met iemand anders.

In elk geval raadt de auteur aan om ook mild te zijn voor jezelf. Mensen hebben de neiging om hun eigen invloed (ook uit het verleden) belangrijker te maken dan hij effectief is. Vaak hangt die promotie of goede investering echt niet alleen maar af van je eigen handelen, maar bijvoorbeeld van een toevallige ontmoeting of gewoon geluk.

Ontdek: Waarvan heb jij spijt als je sterft?

(William Visterin) - De kracht van spijt - Hoe terugblikken je vooruit helpt, Daniel Pink, Business Contact, 9789047016595, 256 pagina's

25 januari 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook