Vrouw die thuis de broek draagt, boycot haar carrière

14 februari 2013
Vrouwen die thuis de plak zwaaien, zijn op professioneel vlak minder geïnteresseerd om een 'machtige' functie te bekleden. Bij mannen die thuis de baas zijn, is dit niet het geval. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de Emory University.
man vrouw drankje

'Vrouwen beseffen niet dat ze terugdeinzen van een hogere hiërarchische positie op het werk doordat ze thuis reeds de baas zijn', aldus onderzoeker Melissa Williams van de Emory University. 'Vaak worden vrouwen beschouwd als "de machthebbers" in het gezin, maar die beeldvorming heeft onbewust een negatief effect op de beslissingen die zij buitenshuis maken.'

Macht = wenselijk

Dat concludeert onderzoeksleider Williams op basis van haar studie bij een groep mannen en vrouwen tussen 18 en 30 jaar oud. In dit onderzoek gingen Williams en haar collega's eerst na welke visies de participanten koesteren inzake macht in het huishouden. En ja, zowel mannen als vrouwen beschouwen macht in het huishouden als iets wenselijks.

Vervolgens vroegen ze aan de deelnemende mannen en vrouwen om zich voor te stellen dat ze gehuwd zijn en een kind hebben in een van de volgende condities: maakt de meeste beslissingen in het huishouden zelf (1), overlegt samen met de partner over huishoudelijke beslissingen (2) of voert de meeste huishoudelijke taken uit zonder dat duidelijk is wie het voor het zeggen heeft (3).

Conclusie?

De resultaten van de studie tonen aan dat vrouwen minder geïnteresseerd zijn om professionele doelen na te steven, wanneer ze thuis de beslissingsmacht al volledig in handen hebben. Het belang dat mannen hechten aan carrièredoelstellingen werd daarentegen niet beïnvloed door hun (on)macht in het huishouden.

'Het benadrukken van de vrouwelijke macht in het huishouden geeft volgens ons een positieve draai aan de traditionele rol van de vrouw en maakt deze rol dan ook aantrekkelijker', verklaart Williams. 'Een vrouw mag er uiteraard zelf voor kiezen om thuis te blijven om echtgenote of moeder te zijn, maar wanneer de beeldvorming rond macht in het huishouden deze taken onbewust aantrekkelijker maakt voor vrouwen, zonder dat dit hetzelfde effect heeft op mannen, kunnen we niet echt spreken van een vrije keuze.'

(nm) – Bron: Express.be & Sciencedaily.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14155 andere jobs