Waarom een zakenvrouw minder bekwaam is dan een zakenman

Vrouwen met een vrouwelijke functiebenaming zoals 'voorzitster' worden als minder bekwaam beschouwd dan vrouwen die een mannelijk klinkende jobtitel op hun visitekaartje hebben staan. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Duitse, Poolse en Zwitserse onderzoekers.

13 februari 2013

Delen

vrouw presentatie

'Termen vervrouwelijken maakt vrouwen zichtbaarder en doet ze meer opvallen, maar blijkbaar is dit niet altijd een voordeel', aldus onderzoeksleider Magdalena Formanowicz van de University of Social Sciences and Humanities in Warschau.

Samen met collega's van de University of Kiel en de University of Bern onderzocht Formanowicz welke invloed een vrouwelijke functietitel heeft op de beoordeling van mensen op professioneel vlak. In hun studie werd aan 96 mannen en vrouwen gevraagd om kandidaten te beoordelen die voor een 'prestigieuze expertfunctie' wilden solliciteren. Nadien moesten de participanten aangeven hoe waarschijnlijk het was dat ze de kandidaat voor de job zouden aannemen.

Wat bleek?

Mannelijke én vrouwelijke kandidaten met een mannelijk klinkende jobtitel kregen dezelfde, hoge beoordeling, terwijl vrouwen met een vrouwelijke functiebenaming significant lager werden geëvalueerd. Formanowicz:'Het benadrukken van vrouwelijkheid door vrouwelijke titels te gebruiken, kan de evaluatie van vrouwen in een professionele context verlagen.'

Hoewel de praktijk om specifieke functies te 'vervrouwelijken' oorspronkelijk bedoeld was om gelijkheid te promoten, kunnen deze vrouwelijke titels verdere discriminatie van vrouwen in de hand werken, voegen de experts hier nog aan toe.

(nm) – Bron: Dailymail.co.uk 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?