Vorige

1 van 654

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet corona met je hoofd?

Uitslapen genetisch bepaald

12 december 2011
De neiging om korter of juist langer te slapen, blijkt genetisch bepaald. Wie over het gen ABCC9 beschikt, heeft dagelijks tot een half uur extra slaap nodig.
uitslapen

Onderzoekers van de University of Edinburgh bestudeerden het slaapgedrag van meer dan tienduizend Europeanen. De deelnemers moesten aangeven hoe lang ze bleven slapen op dagen dat ze niet noodzakelijk vroeg uit bed hoefden.

Genetisch bepaald

Uit DNA-analyses van de deelnemende proefpersonen bleek dat mensen met het ABCC9-gen opvallend meer slaap nodig hebben dan het gemiddelde van acht uur per nacht. Uit onderzoek met fruitvliegen was eerder al naar voor gekomen dat fruitvliegen zonder het ABCC9-gen toekomen met drie uur slaap minder.

Mensen brengen ongeveer een derde van hun leven slapend door. ‘De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, hangt af van je leeftijd, het seizoen en je slaap-waak-ritme’, verklaart onderzoeker Jim Wilson.

‘De neiging om korter of langer te slapen komt vaak in een familie voor. Inzicht in de biologie van het slapen is belangrijk bij de ontrafeling van de gezondheidseffecten van slaap.’

(mo)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16528 andere jobs