Thuiswerken
Vorige

1 van 201

Volgende

Tegen maandag afgewerkt. Moet dat?

3 september 2010
Mijn baas vraagt me op vrijdagavond om tegen maandag nog 'snel' iets te doen. Moet ik 'ja' zeggen?
veel werk

Bij het begin van elke arbeidsrelatie leggen de partijen samen een uurrooster vast. In principe wordt dit uurrooster opgenomen in je arbeidsovereenkomst. Het moet bovendien ook in het arbeidsreglement van de onderneming voorkomen. Er wordt van jou verwacht dat je de overeengekomen werkuren naleeft. Doe je dit niet, dan kan dit worden beschouwd als een ernstige contractuele tekortkoming. Maar wat gebeurt er als er prestaties van jou verwacht worden buiten de afgesproken werkuren?

Uitzonderlijk

In principe is het niet de bedoeling dat partijen van het overeengekomen uurrooster afwijken. Je werkgever kan eventueel wel van jou verwachten dat je uitzonderlijk eens een bepaalde opdracht afmaakt buiten je werkuren. Op deze manier leg je een zekere flexibiliteit aan de dag. Maar hij mag hierin niet overdrijven. Je kan hem er dus gerust op wijzen dat je niet van plan bent om op regelmatige basis weekendwerk te verrichten.

Misschien loont het de moeite om een duidelijkere werkplanning op te maken. Misschien is het niet echt wegens een gebrek aan tijd, maar eerder wegens een gebrek aan een degelijke organisatie van het werk dat je werkgever dikwijls op vrijdagavond met bepaalde opdrachten bij jou komt aankloppen. Stel aan je werkgever voor om op vaste tijdstippen samen te bekijken wat er allemaal op de agenda staat en wat de deadlines zijn.

Weekendwerk

Indien je ermee instemt om ‘weekendwerk’ te verrichten, moet je weten dat zondagwerk wettelijk verboden is en dat je, indien je door op zaterdag te werken de wekelijkse grenzen van de arbeidsduur overschrijdt, in principe recht hebt op overloon en inhaalrust. Tenzij je een leidinggevende functie hebt of een vertrouwenspost bekleedt. In dat geval worden de extra uren niet als overuren aanzien en kan je werkgever er redelijkerwijze van uitgaan dat de compensatie voor je extra prestaties reeds in je normale bezoldiging begrepen is.

in samenwerking met Securex

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook