‘Te grote focus op headhunting werkt schaarste topprofielen in de hand’

“Een verkeerde aanwerving op het hoogste echelon is niet enkel een slechte investering maar ook een slecht voorbeeld” (Jos Verdonck, personeelspsycholoog een zaakvoerder Verdonck Personeelsmanagement)
De recente heisa over de politieke topbenoemingen deed personeelspsycholoog Jos Verdonck in zijn pen kruipen. Hij vindt dat topprofielen te weinig gescreend worden, onder het mom van uniciteit en schaarste. Dat overheid en privé zich vaak beperken tot headhunting werkt die schaarste nog in de hand.
jos verdonck
“Een verkeerde aanwerving op het hoogste echelon is niet enkel een slechte investering maar ook een slecht voorbeeld” (Jos Verdonck, personeelspsycholoog een zaakvoerder Verdonck Personeelsmanagement)

"Onder het mom van uniciteit en schaarste laat men topprofielen zelden screenen. In vele organisaties worden lagere profielen grondig geëvalueerd vooraleer tot aanwerving over te gaan. Echter, voor een topmanager vindt men deze benadering blijkbaar denigrerend."

"Ten onrechte, want een verkeerde aanwerving is zeker op het hoogste echelon niet enkel een slechte investering maar ook een slecht voorbeeld. Bovendien leidt een verkeerde benoeming tot een immense imagoschade bij alle betrokken partijen."

"De zogezegde schaarste bij topprofielen wordt vaak in de hand gewerkt door zich te beperken tot headhunting. Zo wordt als het ware een schaarste gecreëerd terwijl de rekruteringspraktijk uitwijst dat het breed bekend maken van een functie net bij managementprofielen vaak zorgt voor een goede instroom aan valabele kandidaten."

Wetenschappelijke toets

"Omdat bedrijven nog vaak zoeken naar witte raven, die uniek zijn wat hun kunnen en prestaties betreft, lijkt het evident dat hun competenties en hun unieke persoonlijkheid wetenschappelijk getoetst worden. Dat gebeurt te weinig."

"Nochtans is een dergelijke objectieve en externe bevestiging een belangrijke factor in de externe erkenning van de daadkracht. Een screening van managementprofielen kan enkel bevestigen dat kwaliteit steeds bovendrijft."

"Iedere ervaren manager zal uiteindelijk bevestigen dat geslaagde aanwervingen het resultaat zijn van een puzzel die samen gelegd wordt. Meerdere partijen dragen hun ‘stukje’ bij en als alle neuzen in dezelfde richting wijzen, is de kans op een verkeerde keuze minimaal."

"Een wetenschappelijke toets vormt zo slechts één maar wel een zeer fundamenteel element in een objectieve beoordeling van kandidaten."

(jv) 

18 oktober 2013
Anderen bekeken ook