Stop met zoeken naar de perfecte job!

Blijven mijmeren over de perfecte job heeft maar weinig zin. Want helaas, de kans is klein dat je je droomjob meteen vindt. Sterker zelfs: de kans dat deze bestaat is zeer miniem. Maar wat kan je dan wel doen?
#

Wat voor de ene dé perfecte job is, is dat niet meteen voor de andere. Iedereen heeft een ander idee over de ideale baan en jammer genoeg is het maar moeilijk om deze uiteindelijk in de wacht te slepen.

Toch blijven er nog een aantal geweldige, bijna-perfecte banen over die jou (hopelijk) gelukkig kunnen maken. Maar hoe vind je deze opportuniteiten? De sleutel is zelfreflectie en het besef dat compromissen nu eenmaal moeten worden gemaakt bij iedere carrièrebeslissing.

Hoe pak je het aan?

1. Duidelijk beeld over wat je zeker (niet) wil

Je hebt wellicht een aantal eisen die je onmogelijk kan loslaten. Binnen een straal van 50 kilometer van je woonplaats werken, bijvoorbeeld. Of een degelijk loon waarmee je maandelijks je huur kan betalen. Ken je prioriteiten en maak een duidelijk overzicht. Opgelet: hoe langer je lijstje, hoe meer je je mogelijkheden inperkt. Beperk je lijst dus tot drie, maximum vier beslissende factoren.

Moeite om het kort te houden? Denk eens wat dieper na of sommige zaken niet eerder 'nice to haves' zijn in plaats van 'must haves'. Moét je echt een managerfunctie hebben, of zou je ook een andere titel overwegen als dit betekent dat je nieuwe vaardigheden kan leren en een geweldige baas als mentor kan hebben?

2. Definieer je ideale werkdag

Eens duidelijk is geworden over welke zaken je niet wil onderhandelen, maak je best een nieuwe lijst met factoren die een rol kunnen spelen bij je carrièrebeslissingen. Deze kunnen kwantitatief zijn, zoals het salaris en de pendeltijd, of kwalitatief, zoals de bedrijfscultuur en de groeikansen binnen het bedrijf.

Vraag jezelf af hoe jouw ideale werkdag er moet uitzien. Begin met de volgende vragen:

  • Hoe wil je je tijd doorbrengen?
  • Hoe moeten je relaties met je collega's zijn?
  • Wat voor soort werkomgeving stimuleert je het meest?
  • Wat verwacht je van een baas?

Dit is het moment om eerlijk te zijn met jezelf en je gedachten neer te pennen.

3. Denk na over de toegevingen die je wil doen

Op dit moment bezorgt je (lange) lijstje je wellicht meer kopzorgen. Deel het daarom op in hapklare brokken om alles te kunnen kaderen.

Belangrijk is om goede afwegingen te maken. Wat vind je belangrijker: een flexibel werkschema of een stijging van 10 procent in je loon? De kans om samen te werken met een genie in jouw werkdomein of een mindere lange pendelrit?

Speel met verschillende scenario's en sta stil bij diegene die je een slecht gevoel bezorgen. Weet bij ieder topic wat je nog aanvaardbaar vindt en wat niet.

4. Ga aan de slag!

Na al deze afwegingen zijn je persoonlijke voorkeuren (hopelijk) wat duidelijker geworden. Gebruik deze bewustwording tijdens je zoektocht naar werk, tijdens netwerkmomenten, bij het stellen van vragen tijdens een sollicitatiegesprek en uiteindelijk bij de onderhandeling over een aanbod. Want hoewel de perfecte job misschien niet bestaat, kan je toch perfect gelukkig zijn met een baan die zo goed als bijna aan al jouw wensen tegemoet komt.

(nm) – Bron: Blog.brazencareerist.com 

13 mei 2014
Anderen bekeken ook