Beroepenfiches
Vorige

1 van 157

Volgende
Volgend artikel:

De verschillen tussen statutairen en contractuelen

Steeds strenger wordende milieunormen maken werk van koeltechnieker complexer

Danny Roothans
“Wij zitten voor onze job elke dag op café.” (Danny Roothans, koeltechnieker Revelard)
Ze zorgen ervoor dat je pintjes koud staan: de koeltechniekers die de horecazaken afschuimen om installaties te plaatsen en herstellen. “We zitten voor onze job elke dag op café”, lacht Danny Roothans, die al 29 jaar actief is bij koeling Revelard in Edegem. Een toffe job, lijkt ons. “Dat is het ook”, beaamt Danny. “Al is het allemaal ook wel een stuk complexer geworden. Om de x aantal jaar moeten wij een examen afleggen.”

Koeling Revelard, met veertig jaar ervaring op de teller, produceert, plaatst en herstelt tap- en koelinstallaties voor professionele klanten in de horeca. “Daar ligt een verschil met koeltechniekers die bijvoorbeeld actief zijn in de industrie”, weet Danny Roothans. Afhankelijk van de werkzaamheden die een koeltechnicus wil uitvoeren aan installaties met gefluoreerde broeikasgassen of ozonlaagafbrekende stoffen worden vier categorieën van certificaten uitgereikt.

“Een technieker met een certificaat van categorie 1 mag alle werkzaamheden (installatie, reparatie, onderhoud, terugwinning, lekkagecontrole en buitendienststelling) uitvoeren, ongeacht de koelmiddelinhoud. In categorie 2, waarin wij zitten, is daar een beperking op voor koelinstallaties met een koelmiddelinhoud tot 3 kilogram. Daarom kiezen de meesten voor categorie 1, omdat dit meer mogelijkheden en kansen biedt”, verduidelijkt de ervaren rot in het vak.

“Koeltechniekers zijn ook gegeerd wild. Vaak zijn ze al ergens onder dak bij een of andere grote firma nog voor ze afgestudeerd zijn. Als kleiner bedrijf is het daarom soms moeilijk om iemand nieuw aan trekken. Hoewel er veel opleidingen tot koeltechnieker bestaan”, vertelt Danny Roothans.

Examen

Zelf is hij er 29 jaar geleden ingerold. “Want ik had er niet voor gestudeerd. Maar wie goed van begrip is en wil werken, kan het zich eigen maken. Al is het er met de steeds strenger wordende milieunormen en -wetgeving niet makkelijker op geworden. Als koeltechnieker moet je mee zijn. Bij elke klimaattop houden we ons hart vast. Er is niet alleen de veranderende wetgeving; dit gaat ook gepaard met andere werkmethoden en materieel. Dan heb ik het bijvoorbeeld over het ontmantelen van oude installaties en het op een veilige manier vervoeren en verwerken van de koudemiddelen, die opgevangen, ontleed en gerapporteerd moeten worden.”

“Om de x aantal jaren moeten wij ook een theoretisch en praktisch examen afleggen om de erkenning van het certificaat te behouden. En dat is niet zomaar een ‘testje’. Het examen bestaat uit 150 vragen over de wetgeving en 350 praktische vragen of proeven. Hoewel we hier misschien maar 20 tot 25 procent van nodig hebben en gebruiken, moeten we het allemaal kennen”, getuigt de koeltechnieker.

Sociaal contact en vrijheid

Niettemin vindt hij het een toffe, uitdagende job. “Want wie kan zeggen dat hij voor zijn werk elke dag op café mag gaan?”, lacht hij. “Je hebt daardoor veel sociaal contact, doorkruist het hele land en hebt in zekere mate een bepaalde vrijheid om je werk te regelen. Zolang je maar zorgt dat wat er voor die dag op de rol staat, klaar is. In de loop van de dag kunnen er weliswaar altijd dringende interventies tussen komen, maar meestal weet je ten laatste de dag voordien hoe de volgende werkdag eruitziet. We vertrekken altijd rond 7u30/8u, alleen of met twee, en zijn in het algemeen rond 16u30/17u klaar, tenzij er natuurlijk dringend iets moet worden afgewerkt en nog niet klaar is.”

“Meestal werken we in opdracht van brouwerijen of drankenhandelaars. Voor een groot deel in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant, maar ook elders in het land. Zo zijn we ook dikwijls aan het werk aan de kust.” Naast installaties en herstellingen gaat er heel wat voorbereidend werk aan vooraf, zoals opmeten en plannen. “We gaan ter plaatse om alles op te meten en de wensen van de klant te noteren en wonen daarna de werfvergaderingen bij om die plannen mee uit te tekenen. Dat gaat dikwijls nog iets verder dan bij firma’s die enkel standaardinstallaties leveren. Samen met de klant bekijken we wat de mogelijkheden zijn, zowel qua installatie, materialen als uitvoering”, legt Danny Roothans uit.

(br) 

18 juli 2016
  • Jobs voor koeltechnieker

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook