Gezondheid
Vorige

1 van 702

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet werkdruk met je lichaam?

Slaaptekort? Opgelet voor deze 5 gevolgen!

De meeste werknemers geraken maar zelden aan acht uren slaap per nacht. Een drukke job, het huishouden, kinderen die op tijd in bed moeten, en dan nog even wat ontspanning. Conclusie? We kruipen vaak te laat in ons bed. Maar dat heeft zo zijn gevolgen …
#

1. Dalende productiviteit

Slaaptekort zorgt ervoor dat we ons niet optimaal kunnen focussen en moeilijker analytische beslissingen kunnen nemen. Daarnaast lukt het ons minder goed om zaken te onthouden en opnieuw op te roepen. De neurale verbindingen die herinneringen vormen worden immers versterkt tijdens je slaap. Daarom zal een korte nachtrust het niet alleen moeilijker maken om herinneringen vast te houden, maar ook om ze op te halen wanneer dat nodig is.

2. Gezondheidsproblemen op lange termijn

Studies van de Harvard Medical School hebben aangetoond dat wie geregeld te weinig uren slaapt, op lange termijn te kampen krijgt met gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, overgewicht etc. Maar diezelfde effecten werden ook gevonden bij individuen die meer dan negen uren per nacht slapen. De juiste balans vinden is dus cruciaal.

3. Verhoogde eetlust voor ongezonde voeding

Een recent onderzoek van de University of Chicago wijst op een correlatie tussen een gebrek aan slaap en een verhoogde eetlust voor ongezond voedsel zoals snoep, zoute voeding en zetmeelrijke voedingsmiddelen. Wanneer we onvoldoende uitgerust zijn, verwart ons lichaam gevoelens van uitputting en honger waardoor het begint te hunkeren naar de koolhydraten die in ongezonde voeding zitten.

4. Verhoogde kans op ongevallen

Daarnaast neemt ook de kans op ongevallen toe bij slaaptekort. Volgens verscheidene onderzoeken van de Harvard School of Medicine (Sleep Division) kan een gebrek aan slaap de veiligheid van jezelf en anderen in gevaar brengen, aangezien het vermoeidheid en onoplettendheid veroorzaakt.

5. Emotionele instabiliteit en angstgevoelens

Tot slot zorgt slaaptekort ook voor emotionele instabiliteit en verhoogt het angstgevoelens doordat het "het deel van de hersenen stimuleert dat het nauwst aansluit bij gevoelens van angst, depressie en andere psychiatrische stoornissen." Uit een studie van de University of Berkley en Hard blijkt dat een rationele persoon in een "emotionele rollercoaster" verandert wanneer deze een volledige nacht wakker blijft.

De moraal van het verhaal? Kruip op tijd je bed in, acht uren slaap per nacht kunnen wonderen doen!

(nm) – Bron: Businessinsider.com 

15 april 2014
Anderen bekeken ook