Diploma's
Vorige

1 van 147

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel levert een extra diploma op?

Postgraduaat Bouwmanagement maakt manager van vakman

”Veel bouwbedrijven zijn gegroeid vanuit de vakman die in de eerste plaats zijn beroep wil uitoefenen.” (Thierry Semey, directeur Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen)
Nog te veel bouwbedrijven hebben een broertje dood aan papierwerk. De gevolgen daarvan zijn vaak desastreus. Met een postgraduaat Bouwmanagement willen Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen en Hogeschool Gent van goede vaklui ook betere managers maken.
bouwvakker op ladder
”Veel bouwbedrijven zijn gegroeid vanuit de vakman die in de eerste plaats zijn beroep wil uitoefenen.” (Thierry Semey, directeur Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen)

De falingcijfers in de bouwsector scheren al een paar jaar hoge toppen. In veel gevallen is dat niet enkel te wijten aan de economische crisis, maar aan de combinatie daarvan met mismanagement, zowel op financieel, strategisch als hr-vlak.

Noodkreet

“Veel bouwbedrijven zijn gegroeid vanuit de vakman die in de eerste plaats zijn beroep wil uitoefenen. Over het bijhorende papierwerk maakt hij zich liefst niet al te veel zorgen”, zegt Thierry Semey, directeur van Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen.

“Het gevolg is dat het op heel wat vlakken misloopt. Een bedrijf dat groeit, heeft financiële knowhow nodig, een degelijk hr-beleid, goed projectmanagement en een stevige juridische basis. Als dat allemaal ontbreekt, kan het snel bergaf gaan, ook al levert die vakman nog altijd prima werk. Wat structuur betreft, verschilt een bedrijf dat met 1 ploeg werkt niet zoveel van een bedrijf dat met acht ploegen werkt, maar het laatste vergt natuurlijk meer organisatie.”

De noodkreet van Thierry Semey valt niet in dovemansoren. Meer dan één bedrijf uit de bouwsector beseft dat het intern zijn zaakjes niet helemaal op orde heeft. “De voorbije jaren kregen we daar steeds meer vragen over. We zijn beginnen nadenken over een opleiding en daarover gaan praten met Hogeschool Gent.”

Bedrijfsleiders en bedienden

De hogeschool trok het veld in, consulteerde bedrijfsleiders om hun behoeften te ontdekken en gaf samen met Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen vorm aan een postgraduaat Bouwmanagement. Vorig jaar vond de opleiding voor het eerst plaats. Met succes. “Onze doelstelling was om 20 deelnemers te overtuigen, maar het waren er plots 41”, zegt Thierry Semey.

Tussen de deelnemers bevonden zich zowel bedrijfsleiders als bedienden van grotere bouwbedrijven en ook enkele studenten. “De diversiteit was iets te groot. Dat is een les die we geleerd hebben. Dit jaar mikken we op bouwprofessionals met minstens twee jaar ervaring. Zo weet iedereen waar hij aan begint als hij zich inschrijft”, aldus Thierry Semey.

Postgraduaat

Het postgraduaat Bouwmanagement start opnieuw in oktober. Inschrijven kan nog steeds. De opleiding bestaat uit vier modules van vijf dagen. Wie slaagt, krijgt een getuigschrift. Per module wordt er ook een attest uitgereikt.

“In principe kunnen we enkel aan masters en bachelors een getuigschrift geven. Daarom is dit ook een postgraduaat. Maar dat mag anderen niet beletten om zich in te schrijven op basis van hun ervaring in de bouwsector”, besluit Thierry Semey.

(wv)

30 september 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook