Positieve houding belangrijk voor werkzoekenden

De zoektocht naar werk is voor velen vaak een teleurstellende en frustrerende zaak. Toch blijkt het erg belangrijk om een positieve instelling te behouden. Dat wijst onderzoek van de University of Missouri uit.
#

"De zoektocht naar een job kan een stressvolle tijd zijn in iemands leven, vooral bij pas afgestudeerden", aldus Daniel Turban, managementprofessor aan de Trulaske College of Business (University of Missouri). "Het proces levert pas een bevredigend gevoel op wanneer men daadwerkelijk een job in de wacht heeft gesleept."

Affectiviteit

In zijn studie onderzocht Turban de positieve en negatieve affectiviteit van pas afgestudeerden tijdens hun (moeizame) zoektocht. Een positieve en negatieve affectiviteit zijn volgens de professor individuele kenmerken die de manier waarop een individu de wereld ziet of waarneemt, beïnvloeden.

"Negatieve en positieve affectiviteit zijn geen tegenpolen en mensen kunnen tekenen van beide vertonen", zegt Turban. "Mensen met een positieve affectiviteit hebben meer energie, zijn optimistischer en herstellen sneller van stressvolle gebeurtenissen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat ze meer proactief zijn tijdens hun zoektocht naar werk omdat ze sneller herstellen van afwijzingen dan anderen."

Positief blijven

Daarom is het volgens Turban belangrijk om steeds positief te blijven en je motivatie te behouden tijdens deze moeilijke periode.

"Het beste wat een werkzoekende kan doen, is een planning opstellen en dit uitvoeren. Mensen die een plan hebben en zich intensiever bezighouden met het zoeken en gemotiveerd blijven, zullen het meeste succes hebben in de zoektocht. Zelfs als ze gefrustreerd geraken. Ze herstellen namelijk sneller van tegenslagen dan anderen omdat ze kunnen terugvallen op hun plan."

(nm) – Bron: Psy.org 

20 juni 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook