Personeel departement Bestuurszaken ontwijkt files met Segway

20 september 2013
Het departement Bestuurszaken heeft vorig jaar twee Segways gekocht voor het personeel. Handig als er iemand documenten moet wegbrengen of naar een vergadering moet als het Brusselse verkeer weer in de knoop zit.
Segway
"Even een document wegbrengen en terugkeren, kost je te voet snel een uur. De Segway is een handig alternatief." (Luc Lathouwers, secretaris-generaal departement Bestuurszaken Vlaamse Overheid)

Een Segway is een elektrisch aangedreven voertuig op twee wielen dat je voornamelijk met je lichaam bestuurt. Om vooruit te rijden, leun je naar voor. Wil je remmen, dan buig je naar achter.

Twee Segways

Het departement Bestuurszaken heeft er twee aangekocht. Het zijn vooral de chauffeurs van het departement die er gebruik van maken. Zij brengen vaak documenten van het departement naar het kabinet van de bevoegde minister of naar andere overheidsgebouwen.

“Met de wagen is dat onbegonnen werk in het Brusselse verkeer”, zegt Luc Lathouwers, secretaris-generaal van het departement Bestuurszaken. “En te voet ben je alles samen snel een uur onderweg.”

Een studieronde van mogelijke alternatieven en een testfase resulteerde in de aankoop van twee Segways. “De fiets was ook een alternatief, maar omdat een van onze chauffeurs moeilijk te been is, was dat geen optie. Met de Segway kan hij zich vlot verplaatsen. Veel fysieke inspanning is er niet nodig en hij mag er zowel op de stoep als op weg mee rijden”, vertelt Luc Lathouwers.

Even oefenen

Wie met de Segway op pad wilt, moet wel even oefenen. Een personeelslid dat voor het eerst een Segway reserveert, krijgt een kleine initiatie. Het voertuig, dat vooral met het lichaam bestuurd wordt, vereist enige handigheid. Maar wie dat onder de knie heeft, verplaatst er zich opvallend vlot door het verkeer mee.

“Nog een pluspunt is dat een milieuvriendelijke oplossing is. Een Segway heeft een batterij die je gewoon kan opladen via het stopcontact”, legt Luc Lathouwers uit. Tot nu zijn het vooral de chauffeurs van het departement die de Segways gebruiken. “Het is een mooie oplossing voor de verkeersproblemen waar we hier mee kampen. Misschien moeten we er intern wat meer actie rond voeren”, bedenkt Luc Lathouwers.

“In sommige gevallen is het een goed, en vaak zelfs sneller, alternatief voor de dienstwagen. Op termijn kunnen we er ook de daling van het aantal chauffeurs opvangen. Chauffeurs die vertrekken, zullen niet meer allemaal vervangen worden.”

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook