Alcohol
Vorige

1 van 36

Volgende

Overwerken = meer alcohol drinken

Doe je systematisch overuren? Dan heb je waarschijnlijk meer zin in een glaasje wijn, een pintje bier of iets straffer ...
#

Een gezonde levensstijl wordt steeds belangrijker op de werkvloer. Wearables moeten de gezondheid van werknemers monitoren, kantoren worden ergonomischer en stimulerender ingericht, en bedrijfsrestaurants focussen op gezondere recepten. Maar waar moet rekening mee gehouden worden op werkvlak?

Negatieve bijwerkingen

Marianna Virtanen onderzocht voor het Finnish Institute of Occupational Health wat voor effect overuren hebben op de gezondheid van de werknemer. Blijkbaar zorgt overwerken voor weinig positieve bijwerkingen. Zo constateerde ze eerder al dat het kan leiden tot hartfalen, depressies en zelfs diabetes type 2.

Alcohol

Virtanen ging nog een stapje verder en vond een connectie tussen overwerk en overmatig alcoholgebruik. “We constateerden dat meer dan 48 uur/week werken samenhangt met risicovol alcoholgebruik.” Onder ‘risicovol alcoholgebruik’ valt volgens haar: 14 glazen alcohol/week voor vrouwen, 21 glazen alcohol/week voor mannen.

Hoewel Virtanen nog niet met 100% zekerheid kan zeggen of er een causaal verband is tussen overuren en de overconsumptie van alcohol, merkt ze wel op dat de medewerkers die langere dagen kloppen 12% meer kans hebben een zware drinker te zijn.

Work in progress

Het observatie-onderzoek is nog in volle gang en moet verder nog uitwijzen of er een verschil is tussen thuiswerken of op kantoor. Het moet ook preciezer kunnen stellen vanaf hoeveel overuren dat iemand risico loopt om zijn of haar alcoholinname te verhogen en of het een verschil maakt dat iemand zijn werk leuk vindt of niet.

Causaal of niet, Virtanen ziet weinig positiefs aan overuren. Ze benadrukt dat – alle andere negatieve effecten eveneens in acht genomen – systematisch overwerken best zoveel mogelijk wordt vermeden om de gezondheid van werknemers (en leidinggevenden) te vrijwaren.

(sjv) – Bron : Hrsquare.be

14 juli 2015
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook