Vorige

1 van 908

Volgende
Volgend artikel:

Aan het opbranden? 7 signalen én de oplossingen

Winterblues bestaat, Blue Monday is onzin

20 januari 2020
Met de koude temperaturen van de voorbije dagen laat de lente op zich wachten. Veel mensen hebben last van de winterblues, die alles heeft te maken met (zon)licht en onze biologische klok. Zeker op dagen dat er minder zonlicht was, zoals bij uitstek in de maand januari het geval was.

Mensen voelen zich gemakkelijker lusteloos, prikkelbaar en somber. Ze zijn moe, maar slapen helpt niet. De reden daarvoor is dat ons lichaam het hormoon melatonine produceert als er weinig licht is. En hoge concentraties melatonine zorgen ervoor dat we ons moe voelen en dat onze biologische klok ontregeld raakt.

Er zijn remedies om winterblues te overwinnen. Mensen die er last van hebben wordt aangeraden om overdag naar buiten te gaan en te bewegen. Ook minder koolhydraten eten en sociale contacten helpen.

Door PR-bureau bedacht

Blue Monday is dan weer minder (of zelfs helemaal niet) wetenschappelijk aangetoond. Dat is een concept van de Britse psycholoog Cliff Arnall, die in 2005 een ‘wetenschappelijke’ formule bedacht waaruit bleek dat de derde maandag van januari de dag is waarop mensen zich het meest neerslachtig voelen. Later bleek dat die formule van een PR-bureau kwam, in opdracht van een reisbureau. Om het verhaal geloofwaardig te maken, zochten ze Arnall aan. Hij wilde er zijn naam aan verbinden in ruil voor een vergoeding.

Maar er klopt dus niks van Blue Monday. “Het is ondertussen al jaren bewezen dat het niet zo erg is als ooit beweerd werd, maar het blijft in het collectief geheugen hangen”, bevestigt Edelhart Kempeneers, medisch directeur nationale klanten bij Attentia.

In samenwerking met MARK Magazine
(wv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17054 andere jobs