Werken in het buitenland
Vorige

1 van 124

Volgende
Volgend artikel:

In welk Europees land is men het meest aan het werk?

Portret: Jurgen is politieman in Mali

Jurgen Willems werkt een jaar als politieman in Mali.
Jurgen Willems geeft als hoofdinspecteur bij de politie een jaar les in een bijzonder land: Mali. Hij geeft er training aan plaatselijke politieagenten en maakt deel uit van een EU-project in civiel crisisbeheer. “Ergens is het wel een cultuurschok.”
Jurgen Willems
Jurgen Willems werkt een jaar als politieman in Mali.

Hoe kom je als politieman in Mali terecht?

“Ik werk als hoofdinspecteur in Brussel. Ik maak deel uit van de pool van de geïntegreerde politie, die door de directie internationale politiesamenwerking werd geselecteerd om deel te nemen aan missies rond civiel crisisbeheer in het buitenland. Deze missies hebben als doel om veiligheidsstructuren weer op te bouwen in een land getroffen door crisissen, waarvan de gevolgen merkbaar zijn op de interne veiligheid binnen de Europese Unie. De federale politie beheert deze reserve. De leden van de lokale politie mogen zich hiervoor engageren. Ik geef vooral les in gemeenschapsgerichte politiezorg en inlichtingsbeheer. Hoe moet je als politieman omgaan met bepaalde informatie en hoe kun je ze verkrijgen?”

Is Mali je eerste buitenlandse missie en wat brengt zo’n missie je bij?

“Nee, ervoor was ik ook al in Kosovo. Voor mij is deze trip een geweldige ervaring, maar ook voor België. Je leert heel goed omgaan met verschillen. Dat geldt niet alleen voor de Malinezen aan wie ik lesgeef, maar ook voor de collega’s in andere Europese landen. Ik leer hier veel dat ik ook bij ons kan toepassen, bijvoorbeeld in mijn lessen aan de politieschool en binnen de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene.”

Agent Jurgen Willems in Mali 

Werken bij de politie in Mali is waarschijnlijk helemaal anders dan bij ons?

“Mali is om te beginnen een groot land. Het is bijvoorbeeld 41 keer groter dan België, maar zelf bevind ik me in de hoofdstad Bamako. De omstandigheden zijn hier inderdaad een stuk meer basic dan in ons land. Dat heeft ook gevolgen op het vlak van werk. Als politieman wil je in eerste instantie voor je familie zorgen, want jouw loon dient voor de hele brede familie. Als lesgever moet je dus ook wel je rol kennen en focussen op de opleiding die je hen geeft.”

Agent Jurgen Willems in Mali 


(wv) - Bron: MARK Magazine 

15 mei 2017
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook