Privacy Vorige

1 van 47

Volgende

Hoe hard word jij gecontroleerd op het werk?

Vorig jaar hebben in België 1.275 bedrijven een aanvraag ingediend voor de installatie van bewakingscamera’s op de werkvloer om de activiteiten van hun werknemers beter te kunnen opvolgen, een stijging met 7 procent tegenover het jaar daarvoor. Dat blijkt uit gegevens van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

23 februari 2016

Delen

controle door camera
7% meer camera’s op de werkvloer in ons land

Tegenover vijf jaar voordien, toen ongeveer 850 dossiers werden ingediend, is het aantal aanvragen met maar liefst één derde toegenomen. Die stijging kan volgens de belangenorganisatie onder meer verklaard worden door de bekommernis van ondernemingen om het probleem van diefstal door eigen personeel aan te pakken.

In de praktijk blijkt het stelen door eigen medewerkers immers voor veel grotere verliezen te zorgen dan feiten die door externe partijen worden gepleegd.

Schending van privacy?

Maar schenden al die (nieuwe) camera’s de privacy van het personeel niet? Wettelijk is er alvast geen probleem. Werkgevers mogen, mits duidelijke communicatie, voorwaarden en tot op zekere hoogte, hun personeel controleren.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stelde begin dit jaar nog een werkgever in het gelijk, nadat die het chatverkeer van een personeelslid had opgevraagd.

In samenwerking met MARK Magazine
(wv) - Bron: MARK Magazine

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?