Keynote op SBS HR Summit: ‘HR moet in strategische driehoek’

Digitalisering is vandaag tegelijk een uitdaging en opportuniteit voor een HR-afdeling. HR verdient een strategische rol in de organisatie, vindt Yves Slachmuylders, partner bij McKinsey. Het zijn enkele speerpunten van zijn keynote op de SBS HR Summit, die nu dinsdag 3 oktober voor het zesde jaar op rij plaatsvindt.
#

Yves Slachmuylders spreekt er over de globale krachten die de toekomst van werk en economie bepalen. Die vormen ook de rode draad in het aangekondigde McKinsey-rapport over ‘The future of work’. Automatisering en digitalisering staan hierbij voorop. “Ons onderzoek wijst uit dat bijvoorbeeld in Duitsland tot 60 procent van de jobs zal worden beïnvloed door de opkomende automatisering. Dat gaat dan van ongeschoolde jobs of taken tot bijvoorbeeld academische jobs. Al zullen er tegelijk nieuwe jobs ontstaan door deze technologische veranderingen”, weet Slachmuylders.

Naast digitalisering komen er nog andere krachten opzetten. “Denk aan de nieuwe generatie van werkende mensen. Die hechten bijvoorbeeld meer belang aan de work-life balance en gaan ook anders om met samenwerkingsplatformen. Meer crossfunctioneel, projectmatig werk en een zogenaamde agile of flexibele organisatie zullen voor hen belangrijk zijn.” Een andere trend is de toenemende integratie van werken en leren. “Een werkgever moet in de huidige ‘war for talent’ ook inspelen op het blijvend leren en groeien van zijn mensen.”

Strategische rol

Naast uitdagingen biedt digitalisering ook opportuniteiten. Slachmuylders denkt hierbij onder meer aan advanced analytics, waarbij een HR-afdeling op basis van data-analyse de rekrutering en werking van haar personeel kan optimaliseren.

Bovenal ziet hij een meer strategische rol voor HR. “In de jaren ‘70 en ‘80 had HR vooral een relationele functie, bijvoorbeeld met vakbonden. In de jaren ‘90 en 2000 lag de focus op HR-efficiëntie, maar in de toekomst wordt HR meer leidend. Als triumviraat, samen met de CEO en CFO, krijgt het een cruciale rol bij het uittekenen van de strategie. De rol van HR is om talent en vaardigheden te koppelen aan de organisatie en diens cultuur om zo de strategische doelstellingen van de onderneming te realiseren.”

SBS HR Summit

De SBS Summit is dit jaar toe aan haar zesde editie en is intussen een vaste waarde in het HR-landschap. “Het eerste jaar begonnen we met 20 à 30 deelnemers, voor deze editie zijn er al ongeveer 150 ingeschreven”, aldus Jens Van Mol, managing partner van het organiserende SBS Skill BuilderS. “Tijdens het jaar organiseren we ook vier HR-lunches voor HR-verantwoordelijken. Op onze summit gaan we iets breder en leggen we ook een link met academici, HR-experten, beleid en overheid”, vertelt hij. “Digitalisering is inderdaad een hoofdthema. Ik hoop en denk ook dat de meeste Belgische bedrijven hier intussen echt wel mee bezig zijn.”

(wv)

2 oktober 2017
Anderen bekeken ook