Carrièreswitch: van recruiter naar zelfstandig hr-adviseur
Wim werkte als recruiter op de personeelsdienst van de Leuvense universiteit. Vorig jaar viel hij uit met een bore-out. Wat wou hij nu doen met zijn leven?
Yves Slachmuylders spreekt er over de globale krachten die de toekomst van werk en economie bepalen. Die vormen ook de rode draad in het aangekondigde McKinsey-rapport over ‘The future of work’. Automatisering en digitalisering staan hierbij voorop. “Ons onderzoek wijst uit dat bijvoorbeeld in Duitsland tot 60 procent van de jobs zal worden beïnvloed door de opkomende automatisering. Dat gaat dan van ongeschoolde jobs of taken tot bijvoorbeeld academische jobs. Al zullen er tegelijk nieuwe jobs ontstaan door deze technologische veranderingen”, weet Slachmuylders.
Naast digitalisering komen er nog andere krachten opzetten. “Denk aan de nieuwe generatie van werkende mensen. Die hechten bijvoorbeeld meer belang aan de work-life balance en gaan ook anders om met samenwerkingsplatformen. Meer crossfunctioneel, projectmatig werk en een zogenaamde agile of flexibele organisatie zullen voor hen belangrijk zijn.” Een andere trend is de toenemende integratie van werken en leren. “Een werkgever moet in de huidige ‘war for talent’ ook inspelen op het blijvend leren en groeien van zijn mensen.”
Naast uitdagingen biedt digitalisering ook opportuniteiten. Slachmuylders denkt hierbij onder meer aan advanced analytics, waarbij een HR-afdeling op basis van data-analyse de rekrutering en werking van haar personeel kan optimaliseren.
Bovenal ziet hij een meer strategische rol voor HR. “In de jaren ‘70 en ‘80 had HR vooral een relationele functie, bijvoorbeeld met vakbonden. In de jaren ‘90 en 2000 lag de focus op HR-efficiëntie, maar in de toekomst wordt HR meer leidend. Als triumviraat, samen met de CEO en CFO, krijgt het een cruciale rol bij het uittekenen van de strategie. De rol van HR is om talent en vaardigheden te koppelen aan de organisatie en diens cultuur om zo de strategische doelstellingen van de onderneming te realiseren.”
De SBS Summit is dit jaar toe aan haar zesde editie en is intussen een vaste waarde in het HR-landschap. “Het eerste jaar begonnen we met 20 à 30 deelnemers, voor deze editie zijn er al ongeveer 150 ingeschreven”, aldus Jens Van Mol, managing partner van het organiserende SBS Skill BuilderS. “Tijdens het jaar organiseren we ook vier HR-lunches voor HR-verantwoordelijken. Op onze summit gaan we iets breder en leggen we ook een link met academici, HR-experten, beleid en overheid”, vertelt hij. “Digitalisering is inderdaad een hoofdthema. Ik hoop en denk ook dat de meeste Belgische bedrijven hier intussen echt wel mee bezig zijn.”
(wv)
2 oktober 2017Wim werkte als recruiter op de personeelsdienst van de Leuvense universiteit. Vorig jaar viel hij uit met een bore-out. Wat wou hij nu doen met zijn leven?
Nooit eerder was hr zo boeiend en intrigerend als vandaag want het staat voor een enorme uitdaging: mensen zijn een zeldzame grondstof aan het worden.
Sollicitanten worden meer dan ooit onderworpen aan computergestuurde screenings, video-analyses en andere high-tech toepassingen. Maar helpt dat?
Een overzicht van de evolutie van het cv dat geleidelijk aan uitgroeide tot een van de belangrijkste onderdelen van het sollicitatieproces.
Rekrutering gebeurt meer dan ooit online, met een bijzondere rol voor sociale media. Een blik in de toolbox van de e-recruiter ...
Competentiemanagement is bij Touring een vaste waarde. Nieuwer in het bedrijf is talentmanagement: “We ondersteunen onze mensen met ambitie."
Je collega’s kies je in de meeste gevallen niet zelf en wie pech heeft ergert zich dood aan hun gedrag. Maar hoe ga je best om met ergernissen op je werk?
Hoeveel verdien je gemiddeld in de hr-sector? Het Jobat Salariskompas kent het antwoord.
Een grote uitdaging voor de zorgsector is het aantrekken van jonge werkkrachten. Bijna de helft van de werknemers is er momenteel 45 jaar of ouder ...