Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 733

Volgende
Volgend artikel:

Werken al die welzijnsinitiatieven van werkgevers wel?

Kan jij kiezen waar en wanneer je werkt?

flewerken
Een op de vier werknemers kan kiezen waar en wanneer hij of zij werkt. Ben jij bij de gelukkigen? Nee? Lees dan hier hoe dit komt.

1 op 4

Het aantal werknemers dat kan kiezen waar en wanneer hij of zij werkt, is de laatste vier jaar met 35% gestegen. In 2013 kon nog maar 17% van de Belgische werknemers kiezen waar en wanneer hij werkt, terwijl dat vandaag 23% is. Zo’n 1 op 4 dus. Vooral werknemers met een hoger diploma, bedienden en jongere werknemers (35 jaar: 56%; 35-44 jaar: 45%; 45-plussers: 36%) hebben de meeste keuzevrijheid inzake tijd en/of plaats van werken.

“Veel jobs laten nu eenmaal geen flexibiliteit toe inzake tijd en ruimte, maar in veel gevallen staat de organisatiecultuur in de weg,” zegt Hermina Van Coillie, HR Research Expert van Securex. De studie werd uitgevoerd in het kader van het tweejaarlijks benchmarkonderzoek van hr-dienstverlener Securex. Begin 2017 werden 1.552 loontrekkende werknemers uit de Belgische arbeidsmarkt ondervraagd.

Securex benchmarkonderzoek 2017

Vaker in grotere en kleinere bedrijven

Bedrijven tussen 10 en 99 werknemers en tussen 250 en 499 werknemers laten minder vaak de keuze aan hun werknemers, in vergelijking met grotere en kleinere bedrijven.

De IT- en internetdienstensector biedt het meeste flexibiliteit. 67% van de werknemers uit deze sector geeft aan de keuze te hebben wanneer of waar ze werken. Ook het verzekeringswezen (65%) scoort hoger dan gemiddeld.

Oorzaak: mobiliteitsproblematiek

De mobiliteitsproblematiek is een grote drijfveer voor flexibiliteit op vlak van tijd en plaats van werken. Werknemers met meer flexibiliteit ervaren hun woon-werkverkeer als vermoeiender (47% versus 31%), waardoor ze vermoedelijk sneller voor flexibiliteit kiezen. De komende maanden en jaren wordt overigens nog meer fileleed verwacht.

Voordelen

Het positieve nieuws. Werknemers die flexibiliteit genieten in plaats of ruimte:

  • hebben vaker de indruk  over  voldoende tijd te beschikken om hun werk te doen (74% versus 59%)
  • ervaren een betere work-life balance (80% versus 65%)
  • hebben een lager risico op burn-out (15% versus 19%)
  • nemen meer beslissingen op het werk (80% versus 57%)
  • bereiken vaker hun objectieven  (86% versus 78%)
  • nemen in het algemeen meer initiatief (83% versus 69%)

Minder uren op kantoor betekent niet dat band met organisatie daalt

Werknemers die de plaats of het tijdstip van hun werk kunnen kiezen, staan zelf meer achter de waarden van hun organisatie (84% versus 69%) en kunnen zich beter terugvinden in de manier van werken van de organisatie (76% versus 55%). Ze voelen zich er meer thuis (84% versus 68%) en zijn meer tevreden met het veranderingsbeleid (85% versus 63%).

“Af en toe eens thuis of buiten de klassieke kantooruren werken, verlaagt niet per se de band met de collega’s. Integendeel zelfs: zij die kunnen kiezen zijn meer tevreden met hun team en collega’s (89% versus 73%). Ze voelen zich zelfs meer verbonden met hun organisatie (90% versus 75%)”, weet Hermina Van Coillie van Securex.

Nadelen

Enkele opvallende vaststellingen. Werknemers die flexibiliteit genieten in plaats of ruimte:

  • werken harder (35% versus 24%) dan werknemers zonder flexibiliteit
  • ervaren een hogere werkdruk (63% versus 53%)
  • doen meer overuren (50% versus 36%)
  • zeggen vaker dat ze extra inspanningen doen voor hun organisatie (79% versus 63%)
  • voelen zichzelf vaker verplicht om te werken (31% versus 24%)
  • voelen zich vaker schuldig als ze een vrije dag nemen (27% versus 18%)
  • blijven bijna dubbel zo vaak werken terwijl hun collega’s al naar huis zijn (30% versus 17%)
  • ervaren meer emotionele werkbelasting (38% versus 27%) en meer privébelasting (50% versus 34%)
  • zijn vaker kortaf tegen mensen in hun omgeving, zoals hun collega’s en gezin (42% versus 23%)

“Het is ook cruciaal dat werknemers zelf de keuze hebben om al dan niet thuis te werken. Thuiswerk of flexibele uren zijn niet voor iedereen een cadeau. Sommige werknemers functioneren beter binnen een duidelijke structuur, en die is soms afwezig bij deze flexibiliteit. Bovendien moet de organisatiecultuur in lijn liggen met de geboden flexibiliteit op de werkvloer en deze ondersteunen”, aldus Hermina Van Coillie, HR Research Expert van Securex.

“Thuis- en telewerk is niet iets wat je als organisatie zomaar even kan inroepen op een uitzonderlijke ‘sneeuwdag’. Om meer flexibiliteit in te voeren op de werkvloer is het belangrijk dat werkgevers hun medewerkers vertrouwen zonder dat zij zich fysiek in de organisatie bevinden. Ze moeten erin geloven dat zij hun werk wel degelijk even goed of zelfs beter zullen verrichten. Het is cruciaal dat zij hun medewerkers evalueren op het proces en het resultaat van hun werk en niet noodzakelijk op het aantal gepresteerde uren.”

(mr) - Bron: Securex

6 september 2018
Anderen bekeken ook