Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 559

Volgende

Jobbeurs North Sea Port: ticket naar het nabije Noorden

18 juli 2016
“Onze bemiddelaars kennen de vacatures in de haven heel goed.” (Geoffrey Lamont, Teamleader Logistiek en Transport VDAB)
Dankzij het samenwerkingsverband North Sea Port haven reikt de Gentse haven tot in Terneuzen – en nu zelfs ook Vlissingen. Sinds dit jaar heet de Jobbeurs Kanaalzone Gent-Terneuzen dan ook Jobbeurs North Sea Port. De kanaalzone wordt interessanter als werkplek, want er wordt flink geïnvesteerd in mobiliteit en toegankelijkheid.

North Sea Port is het samenwerkingsverband tussen Gent, Terneuzen en Vlissingen. Er zijn heel wat jobkansen aan beide zijden van de grens, zegt Freddy Van Malderen, Provinciaal Directeur Arbeidsmarktwerking VDAB Oost-Vlaanderen.

“Het is nu nog makkelijker om een job te vinden in Zeeland en omgekeerd. De waaier aan jobs in logistiek, transport, chemie, bio … is heel divers. Dat er toevallig een landsgrens doorheen loopt, doet er eigenlijk niet toe. Op het vlak van opleiding, belastingen, sociale zekerheid en pensioenrechten is er nog werk aan de winkel maar er is zeker een evolutie. VDAB kijkt trouwens al lang over de grens.”

Vlot bereikbaar

Ook pendelen wordt makkelijker. De Westerscheldetunnel brengt je snel in Zeeland, de vernieuwde Tractaatweg tussen Terneuzen en Zelzate doet je heel wat tijd winnen. “Vlotte mobiliteit is essentieel voor een havenjob. Shuttledienst Max Mobiel is een heel belangrijke partner”, stelt Geoffrey Lamont, teamleader Transport & Logistiek. Max Mobiel bracht in 2018 3.600 pendelaars naar het werk in het Gentse havengebied en rondde voor het eerst de kaap van 300.000 reservaties op één jaar: een noodzakelijke speler om de bereikbaarheid van het North Sea Port-gebied te blijven verbeteren. Belangrijk voor bedrijven in de haven én voor de Oost-Vlamingen die er willen werken.

“Max Mobiel bedient vanuit Gent-Dampoort meer dan zeventig bedrijven verspreid over de haven, waaronder Arcelor Mittal, Bleckmann, Katoennatie en DSV in nauwe samenwerking met de uitzendsector, Vegho (Vereniging van havengebonden bedrijven) en North Sea Port. Vervoer naar Terneuzen en Vlissingen zou mooi zijn: op die manier zouden werkzoekenden makkelijker de weg naar vacatures kunnen vinden over de landsgrenzen heen. Toch is de haven nu al toegankelijker dan je zou denken, ook met de fiets”, zegt de directeur.

“Van Gent-centrum naar pakweg Volvo Trucks overbrug je zeker met een e-bike redelijk snel. We willen nu graag digitaal elke vacature in de haven op je smartphone brengen met het traject met auto, fiets of openbaar vervoer vanuit je woonplaats. In Brussel bestaat dat al (www.nouveaujob.be), een samenwerking tussen VDAB en Actiris om Brusselse werkzoekenden naar Vlaanderen te krijgen. Wij zouden graag de piloot voor Vlaanderen willen lanceren in Gent.”

Via Max Mobiel kan je vanaf het station Gent-Dampoort ook naar de Jobbeurs North Sea Port op zaterdag 25 mei tussen 10 en 15 uur. Zo voel je zelf meteen aan of heen en terug naar de haven je wel ligt. “Bovendien is er zelfs kinderopvang voorzien”, benadrukt Geoffrey Lamont.

Place & train

De jobbeurs North Sea Port vindt plaats in het VDAB- opleidingscentrum in Desteldonk”, zegt Geoffrey Lamont. “Logisch: opleidingen op de werkvloer zijn essentieel. Bedrijven zijn dan wel op zoek naar ‘laaggeschoolde’ profielen, maar je hebt toch een resem vaardigheden nodig. Die kan je verwerven via werkplekleren. VDAB informeert je op onze eigen stand. We hebben er ook simulatoren van een heftruck en een vrachtwagen. Maar het jobaanbod is breder dan enkel transport en logistiek. Technische functies, mechanica, IT-specialisten, procestechnieken …. Heb je belangstelling maar niet het juiste profiel, dan kan je via gerichte VDAB-modules in ons opleidingscentrum kennismaken met wat werkgevers willen. Via Place & Train, een opleiding on the job, krijg je de kans als werkzoekende om aan de slag te gaan in een boeiende job, die misschien onbereikbaar lijkt omdat je er niet de juiste profiel voor hebt”.

Maar de North Sea Portregio wacht ook op ingenieurs, operatoren, administratief personeel – zelfs de Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen heeft een beursstand. “Typisch voor deze jobbeurs zijn de gerichte vragen en verwachtingen van veel bezoekers. Onze bemiddelaars kennen de vacatures in de haven heel goed en voeren gerichte selecties uit. Idealiter leg je zelf telkens een cv voor op maat van je sollicitatie”, zegt Freddy Van Malderen. Te druk om te komen? Geen probleem. “Raak je niet op de jobbeurs, dan kan je later nog perfect een videocall doen met een werkgever die je interesseert”, besluit Geoffrey. “We gaan voor het eerst experimenteren met een virtuele jobbeurs via chat en videogesprekken.”

(wdh) - Meer info: www.northseaport.com / vdab.be/jobbeurshaven  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook