Vorige

1 van 375

Volgende
Volgend artikel:

Wat vindt de jobkandidaat belangrijk in post-Covid-19?

Job in volle bloei: milieucoördinator

7 november 2018
Prof. dr. Bernard Vanheusden van de UHasselt
“De milieucoördinator heeft een heel belangrijke brugfunctie te vervullen tussen de theoretische milieudoelstellingen en de concretisering in de praktijk.” (Bernard Vanheusden, hoogleraar UHasselt)
Heel erg talrijk zijn ze nog niet, maar hun maatschappelijk belang neemt wel in ijltempo toe: milieucoördinatoren hebben nu al een belangrijke impact op de ecologische en economische doelstellingen die organisaties vooropstellen of opgelegd krijgen. “Als je bovendien de collega’s meekrijgt om zorg te dragen voor het milieu, realiseer je met dit beroep een erg grote impact”, weet Kristien Gevers, alumnus van de opleiding tot milieucoördinator aan de UHasselt.

“Het staat buiten kijf dat de milieucoördinator een grotere rol speelt in de vele transities die onze samenleving moet doormaken”, zegt prof. dr. Bernard Vanheusden van de UHasselt. “We worden meer en meer geconfronteerd met grote milieu-uitdagingen, zoals de klimaatverandering, circulaire economie, luchtverontreiniging, hernieuwbare energie, enzovoort. Er zijn echte professionals nodig om deze thema’s deskundig aan te pakken.”

Snelheid

Het beroep van milieucoördinator is tevens noodzakelijk om bedrijven bij te staan in hun omgang met het milieu. “Ondernemingen en andere organisaties moeten op vlak van duurzaamheid grote veranderingen ondergaan”, aldus nog professor Vanheusden. “Niet alleen zijn er wettelijke verplichtingen waar ze aan moeten voldoen, ze worden tevens door consumenten verplicht om voor meer duurzame oplossingen te kiezen. Een professionele omkadering van de milieuproblematiek is nodig als onze bedrijven niet op snelheid willen gepakt worden.”

Een bijkomende reden om de rol van een milieucoördinator te versterken, is het gebrek aan belang dat de overheid aan dit thema hecht. “Daarvoor moeten we maar kijken naar de vele spraakmakende rechtszaken over de klimaatzaak, waarin de overheid is veroordeeld”, stelt Bernard Vanheusden. “Samengevat kunnen we stellen dat de milieucoördinator een heel belangrijke brugfunctie heeft te vervullen tussen de theoretische milieudoelstellingen en de concretisering in de praktijk.”

Betrokkenheid

Gezien de toenemende nood aan deze expertise, neemt de UHasselt een voortrekkersrol op in de opleiding van de nieuwe beroepsgroep. Met veel succes wordt als één van de enige in het land, een voltijdse dagopleiding tot milieucoördinator georganiseerd. Eén van de alumni is Kristien Gevers, die het beroep vandaag uitvoert voor de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). Zij ervaart dagelijks dat haar rol een directe impact op de werkvloer genereert.

“Vooral als je ook de collega’s kan betrekken om meer zorg te dragen voor het milieu”, zegt ze. “Naast allerlei procedures die kunnen toegepast worden, maakt het engagement van iedere medewerker een aanzienlijk verschil, bijvoorbeeld om de CO2-uitstoot terug te dringen. Die betrokkenheid wordt trouwens steeds vaker opgenomen in de criteria om certificaten te behalen, zoals de EMAS- of ISO-normering”, besluit de milieucoördinator.

(kme) 

  • Jobs voor milieucoördinator

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14823 andere jobs