Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 732

Volgende
Mede mogelijk gemaakt door: VDAB

"Je kunt maar één keer terugkeren"

Tom-Van-der-Aerschot-KBL1
“Weet dat je bij elke werkgever obstakels tegenkomt. Het is overal wel iets.” (Tom Van der Aerschot, e-coach bij VDAB)
Als e-coach bij VDAB komt Tom Van der Aerschot regelmatig kandidaten tegen die terug bij hun vorige werkgever willen solliciteren. Hij haalt enkele tips aan.

“Vroeger was het negatief om terug te keren naar je vorige werkgever. Of werd het als een stap terug aanzien. Nu niet meer”, weet Van der Aerschot van VDAB. Wel moet je volgens hem aandachtig zijn voor de volgende punten.

1. Doe het maar één keer

Als je terugkeert naar je werkgever, moet je gemotiveerd zijn om een tweede kans te grijpen, stelt de e-coach. “Toon die motivatie dan ook. Het vergt moed en lef om de stap te zetten. Maar je toont aan dat je je er niet te fier voor voelt”, raadt hij aan. “Eigenlijk kun je ook maar één keer terugkeren. Het moet nu eenmaal ook geloofwaardig blijven.”

Extra: 6 tips om super-gemotiveerd over te komen

2. Goede voet is cruciaal

Wie met slaande deuren vertrok, begint met een achterstand. Maar geldt het omgekeerde ook? “Wie op goede voet vertrekt, kan altijd op goede voet terugkeren”, stelt Van der Aerschot. “Dat is eigenlijk een basisvoorwaarde. Intussen kun je de job die je er eerst deed mogelijk anders inschatten en beter waarderen.”

3. Benadruk jouw ontwikkeling

Wees je ervan bewust dat er in dat bedrijf zaken zijn veranderd. “Stel bij jezelf de vraag wat jouw meerwaarde is voor de organisatie en leg de nadruk op je voortdurende ontwikkeling. Wees eerlijk en geef aan wat je hebt geleerd toen je elders aan de slag was.”

4. Geen kwaad woord over je ex

Mensen hebben vaak de neiging om kwaad te spreken over hun vorige werkgever. “Dat is op een sollicitatiegesprek nooit een goed idee. Zeker in deze context is de verleiding groot om te vergelijken en kritiek te spuien op je laatste werkgever”, vindt hij. “Weet dat je bij elke werkgever obstakels tegenkomt. Het is overal wel iets.”

E-gids: Hoe je voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

5. Bereid je comebacksollicitatie extra voor

Waarom zou je je extra voorbereiden? Jullie kennen mekaar toch nog? Volgens Van der Aerschot is dat een typische fout. “Dit sollicitatiegesprek zal helemaal anders verlopen dan je eerste indertijd. Leg daarom de nadruk op je meerwaarde en benadruk een duurzame terugkeer en een lange samenwerking”, stelt de e-coach, die aangeeft dat het vaak moeilijker is om als ‘bekende’ kandidaat (opnieuw) te solliciteren. “In de praktijk zul je je dubbel en dik moeten bewijzen.”

Ontdek: Deze eigenschap is cruciaal om een nieuwe job te vinden

Tom Van der Aerschot geeft als e-coach bij VDAB sollicitatietips en -training aan werkzoekenden en werknemers die van job willen veranderen. Dat gaat van het opstellen van een brief en cv tot het online oefenen van een sollicitatiegesprek. Meer info op: www.vdab.be/solliciteren.

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

16 november 2021
Anderen bekeken ook