Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 724

Volgende

Is onbereikbaarheid een recht?

In Duitsland werken vakbonden en wetgevers samen aan een wet die het recht op onbereikbaarheid garandeert. Jawel, je leest het goed ...
#

Een aantal bedrijven, waaronder Volkswagen, verbiedt nu al het e-mailen na de werktijd. Deze bedrijven hebben inmiddels begrepen dat werknemers steeds harder gaan werken omdat zij via hun smartphones constant in contact staan met de werkomgeving.

Lagere productiviteit

Het onderscheid tussen werk- en privétijd vervaagt in vele gevallen. Op termijn kan dit extra kosten met zich meebrengen, als gevolg van absenteïsme omwille van stressgerelateerde klachten. Uit verschillende studies blijkt immers dat het gebruik van smartphones én de hoge graad van connectiviteit de productiviteit doen dalen.

En een lagere productiviteit, daar zijn werkgevers natuurlijk niets mee. In tegendeel zelfs!

Meer stress

Misschien herken jij jezelf? Voor het slapengaan controleren we nog snel even onze professionele e-mails. En nog voor we de volgende ochtend onze eerste kop koffie hebben gedronken, herhalen we dit ritueel al.

De vraag die we onszelf moeten blijven stellen, is of deze werkhouding wel nodig is. Wat brengt het bij om constant te reageren op binnenkomende berichten? Een zaak staat vast: meer stress. En die stress leidt weer tot gezondheidsklachten en meer absenteïsme.

Wellicht is het dus hoog tijd om ook in België het debat over bereikbaarheid aan te zwengelen.

(tc) – Bron: TimeManagementCompany.com 

>> Schrijf je in voor de open opleiding van Time Management Company en krijg 10 procent Jobat-korting!  

20 januari 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook