Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 278

Volgende

Interieurketen JYSK houdt rekrutering in eigen beheer

“Om bij ons te starten, heb je geen vooropleiding nodig.” (Lana Mannaerts, HR-businesspartner bij JYSK)
JYSK, een internationale interieurketen met Scandinavische roots, opende eind februari in Oostende zijn eerste winkel in West-Vlaanderen. Op korte termijn volgen nog nieuwe vestigingen in Oostkamp, Roeselare en Waregem. Hoe slaagt een keten met een beperkte naamsbekendheid erin om talenten aan te trekken in een provincie met een extreem krappe arbeidsmarkt?

“Eind dit jaar zullen we zeventien winkels uitbaten in ons land maar het is de ambitie om op termijn honderd winkels te openen in België”, opent Lana Mannaerts, HR-businesspartner bij JYSK.

“Vanzelfsprekend zijn we hiervoor op zoek naar gedreven verkooptalenten. Om bij ons te starten, heb je geen vooropleiding nodig, een opleiding in retail of verkoop is natuurlijk wel een plus. Kennis van de Nederlandse taal is noodzakelijk om klanten voort te helpen.” Leidinggevenden hebben binnen JYSK altijd een voltijdse job, voor verkoopmedewerkers behoren zowel voltijdse als halftijdse tewerkstelling tot de mogelijkheden.

Welke competenties?

Welke competenties worden verwacht van nieuwe medewerkers? Lana Mannaerts: “Als interieurwinkel ligt bij ons de focus op een servicegerichte attitude. Wij zoeken enthousiaste medewerkers die denken en handelen vanuit het perspectief van de klant. Daarnaast is resultaatgerichtheid en gedrevenheid om doelen te halen een must”, stelt Lana Mannaerts. “Het spreekt voor zich dat we opteren voor medewerkers die leergierig en ambitieus zijn en verantwoordelijkheid willen nemen. Ten slotte zoeken wij naar teamspelers die zich collegiaal opstellen en anderen motiveren.”

Concept van kleinere winkels

Met zijn klantgerichte service wil JYSK het verschil maken met andere interieurketens. “Wij kiezen bewust voor een concept van kleinere winkels met een persoonlijke aanpak. Een klant die bij ons binnenstapt, wordt steevast verwelkomd en krijgt advies en uitleg als hij dat wil. We zijn ervan overtuigd dat klanten om die reden naar onze winkels terugkeren.”

Investeren in training en ontwikkeling

JYSK legt de lat hoog voor nieuwe medewerkers, maar maakt naar eigen zeggen ook serieus werk van training en ontwikkeling. “Een succesvolle uitbouw van onze organisatie staat of valt met de kwaliteit van onze mensen”, oppert Lana Mannaerts. “Daarom zetten wij volop in op diverse opleidingssessies, zowel voor verkoopmedewerkers als leidinggevenden. Naast een online leerplatform waarop je allerlei e-learnings kunt volgen, hebben wij een breed scala aan opleidingsprogramma’s en trainingen on the job.”

Talenten met ambitie kunnen bij JYSK zowel een lokale, nationale als internationale loopbaan uittekenen. Een eigen ‘store manager traineeship’, ‘district manager traineeship’ en ‘retail manager traineeship’ begeleiden medewerkers op hun carrièrepad binnen de organisatie.

Zelf rekruteren: een bewuste keuze

JYSK beseft dat het geen evidentie is om nieuwe medewerkers aan te trekken. In West-Vlaanderen woedt de war for talent ongemeen hevig. “Wij wedden op meerdere paarden. Wij rekruteren via klassieke jobboards en daarnaast maken we gebruik van socialemediakanalen zoals LinkedIn, Facebook en Instagram. Sporadisch plaatsen we nog vacatures in printmedia en zijn we vertegenwoordigd op jobbeurzen”, klinkt het.

JYSK zet ook in op samenwerking met diverse middelbare scholen en hogeschool VIVES. “We hebben regelmatig vacatures voor jobstudenten en bieden de mogelijkheid om een stage te lopen in onze winkels. In het kader van duaal leren, kunnen leerlingen bij ons verkoopervaring opdoen.”

Eigen handen

JYSK houdt het werving- en selectietraject helemaal in eigen handen: wat is hiervan de strategie? Lana Mannaerts: “Omwille van de sterke binding met onze medewerkers vinden wij het belangrijk om mensen rechtstreeks in dienst te nemen, daarom werken we niet samen met een externe HR-partner.”

(bv) 

27 april 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook