Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 812

Volgende
Volgend artikel:

Is er nog wel werk in de bouwsector?

Hoogsensitief: zo vind je werk dat bij je past

HSP vrouw
Maakt jouw hoogsensitiviteit je wat onzeker op de arbeidsmarkt? Niet nodig: met jouw unieke, hoogsensitieve eigenschappen heb je je (toekomstige) werkgever heel wat te bieden!

HSP is OK!

Raak je snel overprikkeld en beleef je alles intenser? Ben je perfectionistisch, wil je voor iedereen goed doen en heb je een groot verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel? Kun je moeilijk nee zeggen en heb je het moeilijk om je grenzen te stellen? Dan bestaat de kans dat je hoogsensitief bent.

Hoogsensitiviteit of HSP (Highly Sensitive Person) is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk dat vaak voorkomt: zo’n 1 op 5 werknemers is hoogsensitief, al is niet iedereen zich daarvan bewust.

Door de typische kenmerken heb je het als hoogsensitieve werknemer niet altijd makkelijk op de werkvloer. Toch bekijk je je hoogsensitiviteit best optimistisch: met jouw unieke en positieve eigenschappen heb je je (toekomstige) werkgever heel wat te bieden!

Lees ook: Ben jij hoogsensitief of hooggevoelig? Wat is het verschil?

Positieve eigenschappen

Deze 5 eigenschappen maken van jou een gewild profiel.

1. Je verwerkt informatie grondiger en uitgebreider

Door informatie diepgaand te bestuderen en te verwerken, kun je je achteraf heel wat details herinneren. Hierdoor bekijk je bepaalde situaties met een overzichtelijke helicopter view en kun je de juiste beslissingen nemen.

2. Je bent productief en werkt kwaliteitsgericht

Je gedrevenheid en perfectionisme zorgen ervoor dat je pas helemaal tevreden bent als je taak volledig af is. Alleen de beste kwaliteit is goed genoeg. Werken doe je liefst alleen en in alle rust.

3. Je bent intuïtief

Door je aangeboren intuïtie kun je makkelijk mensen en processen inschatten. Je bent empatisch en voelt meteen aan welke collega jouw hulp kan gebruiken. Dit zorgt voor een collegiale en gemoedelijke sfeer op het werk.

Extra: Hoe emotioneel intelligent ben jij?

4. Je bent loyaal

Je werkt graag samen met een baas die je voldoende ruimte geeft om je eigen ding te doen. Sleur is niet zo jouw ding en je houdt van uitdagingen en afwisselende opdrachten. Moedigt jouw leidinggevende jou positief aan? Dan ben je een collega voor het leven.

5. Je bent creatief en innovatief

Je denkt graag out of the box en komt vaak met originele, creatieve en innovatieve ideeën op de proppen.

Hoe creatief ben jij? Doe de test!

De juiste job

Hoogsensitiviteit hoef je niet als een last maar eerder als een zegen te zien. Zolang je je bewust bent van die unieke kwaliteiten, kun je helemaal je gelukkige zelf zijn op professioneel vlak. Belangrijk hierbij is wel dat je een jobfunctie en werkomgeving vindt die bij jou past én dat je je persoonlijke handleiding kent.

Ben je er nog niet uit welke job bij jou past? Laat je begeleiden door een ervaren loopbaancoach en vind een job die helemaal past bij jouw unieke persoonlijkheid. Deze sectoren zijn alvast een mogelijkheid voor hoogsensitieve talenten.

  • Creatieve beroepen (media, cultuur, …)
  • Hulpverlenende beroepen en beroepen in de welzijns- en gezondheidssector
  • Beroepen gelinkt aan dier, natuur en milieu
  • Beroepen gelinkt aan mens en maatschappij
  • Adviserende beroepen (bv. helpdesk medewerkers, consultants, …)
Go for happy! Bekijk het actuele vacatureaanbod

(fd/mr)

Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor de tips. Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op de een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Twijfel je of je in de juiste job zit en wil je graag wat duidelijkheid? Doe dan hier de loopbaantest.

31 mei 2021
Anderen bekeken ook