Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 319

Volgende

Hoeveel kan je als YouTube-ster verdienen?

18 juli 2016
De sterren van vandaag? Die ken je ongetwijfeld van YouTube. Sommige video’s worden miljoenen keren bekeken, en dat levert niet alleen naamsbekendheid op, maar ook een aardige cent.

YouTube-sterren worden niet betaald door de videowebsite zelf. Nee, het is dankzij het advertentienetwerk van Google dat de sterren een mooie cent verdienen. Adsense maakt de advertenties die te zien zijn aan het begin van een video. Het zijn die advertenties waarmee YouTube-sterren heel wat geld verdienen.

Hoe meer views, hoe beter

Het is logisch dat het tarief afhankelijk is van het aantal kijkers. Voor elke duizend views betaalt het advertentienetwerk een bedrag. Die geldsom verschilt van persoon tot persoon. Het gemiddelde? Zo’n 7,6 dollar per duizend views. Een snelle rekensom leert ons dat een video die een miljoen keer wordt bekeken, al snel 7.600 dollar kan opleveren. Dat is omgerekend zo’n 6.800 euro.

Niet slecht! Al moet je er natuurlijk rekening mee houden dat heel wat gebruikers een ad-blocker hebben, waardoor advertenties niet worden afgespeeld. Een video met een miljoen views, zal dus in de praktijk minder opbrengen dan eerst gedacht. Wat je ook niet mag vergeten: heel veel YouTube-sterren werken samen met bedrijven of verkopen ‘fan merchandise’. Dat levert natuurlijk ook iets op.

Despacito

Herinner je je de hit ‘Gangnam Style’ van PSY nog? In 2013 werd de video maar liefst een miljard keer bekeken. Goed voor zo’n 8 miljoen dollar voor de artiest. En daar stopt het niet. Want intussen werd de video maar liefst drie miljard keer bekeken.

Maar de absolute recordhouder is Louis Fonso – samen met Daddy Yankee – met de vrolijke zomerhit ‘Despacito’. Begin 2019 overschreed het de kaap van zes miljard views, wat betekent dat de video minimaal 11 miljoen dollar in het laatje heeft gebracht.

De grote winnaar

Als je miljardair wilt worden, is YouTube misschien wel je kans. Maar wat niet vergeten mag worden, is dat Google de enige echte grote winnaar is. Van de advertentie-inkomsten krijgt de maker van de video 68 %, de rest steekt Google in eigen zakken. Alleen al aan ‘Gangnam Style’ verdiende het bedrijf zes jaar geleden een kleine vier miljoen dollar.

(dt/em) - Bron: Express 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook