Vergaderen Vorige

1 van 136

Volgende

Hoe voorkom je zweetplekken?

Je kent het gevoel wel: je moet een presentatie geven, of gaan solliciteren, en je bent zenuwachtig. Voor je het weet, breekt het zweet je uit. Je probeert het tegen te houden, maar tevergeefs. Oh nee … op je mooie hemd verschijnen er okselvijvers!

12 augustus 2010

Delen

okselvijver

Zweten is compleet normaal. Per dag verliest een gemiddeld persoon zo’n 1 liter zweet. Transpiratievocht is van nature trouwens geurloos, maar kan onaangenaam worden als het in contact komt met bacteriën, die zich op je huid of in je kleding bevinden. Daarom is een goede hygiëne van groot belang als je transpiratiegeurtjes wilt voorkomen.

5 tips om zweetvlekken te voorkomen:

 1. Gebruik zachte zeep
  Geef de plekken waar je veel zweet (je oksels, borstkas …) ‘s ochtends een flinke wasbeurt, liefst met zachte zeep om irritaties te voorkomen.
 2. Vermijd synthetische stoffen
  Draag vooral natuurlijke stoffen, zoals katoen, linnen of wol, die je huid laten ademen. Zorg er bovendien voor dat je niet te warm aangekleed bent.
 3. Doe deo op een schone huid
  Eens het kwaad al is geschied, heeft het weinig zin om nog met deodorant te spuiten. Kies bij voorkeur een deo met natuurlijke plantenextracten en een anti-transparant effect die het aantal bacteriën op je huid beperkt. Producten die de transpiratie volledig lam leggen, zijn effectief, maar niet erg gezond.
 4. Scheren is de boodschap
  Met gladde, onthaarde oksels geef je bacteriën minder kans om zich te verzamelen. Na het ontharen, gebruik je best een deodorant zonder alcohol om een branderig gevoel te voorkomen.
 5. Als de nood hoog is ...
  ... zijn alle middelen goed. Tijdens onvoorziene omstandigheden kan je dus nog altijd een inlegkruisje onder je oksels bevestigen. Wel goed vastplakken aan de binnenkant van je mouw of je staat er alsnog met rode kaken!

VIDEO: Alain heeft een probleem

Noot: Raadpleeg bij overmatige transpiratie bij lage inspanning of temperatuur je huisdokter om een medische oorzaak uit te sluiten.

(kv) - Bron: Gezondheidsnet / NetOnline 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?