Netwerken
Vorige

1 van 109

Volgende
Volgend artikel:

Talent of hard werken: waarmee geraak je het verst?

Hoe sociaal is online netwerken?

"Net in dit virtuele tijdperk mag de impact van reële netwerkvormen absoluut niet onderschat worden. Zo blijft het persoonlijke contact dat je met mensen opbouwt één van de belangrijkste redenen om te netwerken." (Astrid De Lathauwer, Algemeen directeur van Acerta Consult)
Twee miljoen Belgen zijn momenteel lid van LinkedIn. Net als ik. Het succes van 's werelds grootste netwerksite voor professionals is niet verwonderlijk. Al in 1929, lang voor het bestaan van LinkedIn, leidde Stanley Milgrams ‘Small World’ experiment tot de ‘six degrees of separation’ theorie. Elke persoon zou door een netwerk van gemiddeld zes personen met elkaar verbonden zijn.
Astrid De Lathauwer
"Net in dit virtuele tijdperk mag de impact van reële netwerkvormen absoluut niet onderschat worden. Zo blijft het persoonlijke contact dat je met mensen opbouwt één van de belangrijkste redenen om te netwerken." (Astrid De Lathauwer, Algemeen directeur van Acerta Consult)

Ook LinkedIn, de moderne toepassing van Milgrams theorie, bewijst dat we eigenlijk in een kleine wereld leven. Het verrast me nog steeds als mensen naar wie ik online op zoek ga uiteindelijk maar drie connecties van me verwijderd blijken te zijn. Volgens Jan Vermeiren en Bert Verdonck, de auteurs van de bestseller “Hoe LinkedIn nu echt gebruiken”, is het zien van de netwerken van de vrienden van jouw vrienden dan ook het grootste voordeel van de online netwerksite. Op die manier zorgt LinkedIn ervoor dat mensen hun kennis en ervaring kunnen delen en makkelijker een netwerk kunnen opbouwen.

Traditioneel netwerken

Dit betekent natuurlijk niet dat netwerken in de traditionele zin van het woord minder belangrijk wordt. In tegendeel zelfs, net in dit virtuele tijdperk mag de impact van deze reële netwerkvorm absoluut niet onderschat worden. Zo blijft het persoonlijke contact dat je met mensen opbouwt voor mij één van de belangrijkste redenen om te netwerken.

Want hoe sterk LinkedIn ook inspeelt op onze technologische behoeftes, ook daar link je alleen maar met mensen die je al ontmoet hebt. Je mag de waarde van een netwerk in de traditionele zin van het woord dus niet onderschatten.

Het gebeurt slechts zelden dat een technologische vernieuwing, traditionele activiteiten en gewoontes doet verdwijnen. Veel vaker versterken deze nieuwe mogelijkheden de klassieke manier van werken en dit is ook zo voor netwerken: Waardevolle LinkedIn connecties zijn er vaak die ontstaan na reële contacten!

(adl) – Foto: (bvdb)

2 juni 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook