Het loon van...
Vorige

1 van 870

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet en verdient een schadebeheerder?

Hoe rijk is Giovanni Ferrero, de Nutella-koning?

Zijn achternaam doet je waarschijnlijk al watertanden. Giovanni Ferrero behoort inderdaad tot de familie achter de bekende Ferrero Rochers, maar daar stopt het chocolade-imperium niet.

Giovanni Ferrero is een telg van de bekende chocoladefamilie Ferrero en staat sinds de dood van zijn vader en broer aan het hoofd van het familiebedrijf. Je kent het bedrijf niet alleen van de snoepjes die zijn naam dragen, de ferrero rocher, maar ook van Nutella, Kinder Chocolade, Mon Chéri, en Tic Tac. Die laatste lijkt misschien wat de vreemde eend in de bijt, maar al de andere durven al wel eens als cadeautje te dienen voor moederdag of een verjaar- of andere feestdag.

Rijkste Italiaan of Rijkste Belg?

De groep staat voor een omzet van bijna 10 miljard euro en controleert maar liefst 6% van de wereldwijde chocolademarkt. Het vermogen van de chocoladekoning wordt geschat op zo’n 20 à 25 miljard euro. Dat maakt van hem de rijkste Italiaan. Vreemd, want de man woont in Ukkel en groeide op in Sint-Genesius-Rode. Dat ligt vlak tegen Brussel, waar hij vroeger naar school ging. Een deel van zijn fortuin werd ondertussen ook ondergebracht in een Brusselse holding, namelijk zo’n 1,08 miljard euro. Dus eigenlijk maakt dat hem één van de rijkste Belgen.

Zijn familie heeft een goede band met het Belgische koningshuis. Vooral Michele Ferrero. Dit kwam onder andere door de Italiaanse afkomst van de toenmalige prinses en uiteindelijk koningin Paola en de chocoladetraditie van ons land.

De ‘Mon Chéri’-praline werd in 1958 gelanceerd in Brussel. Een succes. In 1989 zoekt Michele een vestigingsplaats voor de bouw van een nieuwe fabriek waar zijn rotspraline, de Ferrero Rocher, gemaakt zal worden. De toenmalige gouverneur van de provincie Luxemburg, Jacques Planchard, stelt voor om de fabriek tussen de rotsen van de Ardennen te bouwen. Ferrero kiest uiteindelijk inderdaad voor deze Belgische ‘rochers’, maar daar zullen de Belgische subsidies ook wel voor iets tussen gezeten hebben. De lokale en federale overheid, onder invloed van koning Boudewijn, ondersteunen de constructie van de fabriek in Arlon sterk. Een goede zet, want de Belgische tak van de fabriek is nog steeds één van de belangrijkste van de Ferrero-groep. Hier worden onder andere de Kinder Surprise-eieren, de Kinder Schoko-Bons en de Raffaello’s geproduceerd.

Tragedie

Nochtans was het niet Giovanni zijn plan om de hoofdzetel van het Ferrerobedrijf op te eisen. Hij wou liever schrijver worden en wist ook enkele romans te publiceren. Toch staat hij nu aan het roer...

Het bedrijf zelf zag het levenslicht in 1946 in Noord-Italië. Het was de grootvader van Giovanni die de eerste bouwstenen legde, maar het was zijn zoon Michele (de vader van Giovanni) die er een wereldbedrijf van maakte. Eind de 20ste eeuw zette Michele een stap terug en trad zijn oudste zoon, Pietro, naar voren als nieuwe ceo. Maar in 2011 slaat het noodlot toe en sterft Pietro tijdens een fietstocht in Kaapstad, Zuid-Afrika, door een hartaanval. Michele neemt het roer weer over, maar overlijdt zelf in 2015 in Monaco. Hij wordt 89 jaar.

Toekomst

Voor de toekomst van het bedrijf wordt na de dood van Michele gekeken naar Giovanni, maar er wordt gevreesd dat hij gaat passen voor de managementrol. Maar Giovanni neemt zijn verantwoordelijkheid op en begint met een frisse visie, globale kijk en tonnen motivatie aan de uitbreiding van het familiebedrijf.

Het kleine bedrijf uit Alba dat ondertussen al een grote naam is in heel Europa, delen van Afrika en Azië, wist de VS nog niet te veroveren. De missie van Giovanni is om de Ferrero naam over de oceaan ook te laten opbloeien. Waar hij in slaagt. Ondertussen is het bedrijf actief in 160 landen.

Ondertussen heeft een ‘buitenstaander’ de leiding over het bedrijf. Sinds 2017 is Lapo Civiletti namelijk CEO. Dit geeft Giovanni iets meer vrijheid om te investeren in uitbreidingen van zijn eigen Belgische holding CTH Invest. Zo neem hij koekjesfabrikant Delacre over. Hij koopt ook de Amerikaanse snoepgroepen Nestle, Ferrara en Fanny May. Die worden allemaal ondergebracht in de Belgische holdingstructuur.

Een Italiaans succesverhaal met een Belgische toets. Als het over chocolade gaat, zijn we er als land graag bij.

(sjv) – Bron: derijkstebelgen.be / De Tijd / Fortune 

14 augustus 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook