Werkplek
Vorige

1 van 476

Volgende

Hoe organiseer je een geslaagde werkvakantie?

Wereldwijd gaan er steeds meer mensen op werkvakantie. Het idee is simpel: waarom werken in een kantoor als het ook naast een zwembad kan? Meer dan een laptop heb je niet nodig, zou je denken. Toch kun je je beter goed voorbereiden. Zonder een goede planning kunnen zowel het vakantie- als het werkgedeelte in het water vallen.

Wat is een werkvakantie?

Iedereen heeft weleens dagen waarop hij liever niet op het kantoor zit, zelfs al is de baan super leuk. Als de zon schijnt en de vogels fluiten, dan zou je soms liever van het weer genieten in plaats van achter je scherm gekluisterd te zijn. Je hoeft echter niet altijd te kiezen voor het een of het ander. Ook in de natuur of op het terras kun je best productief zijn.

Vandaar dat er steeds meer bedrijven een gokje wagen en met de werknemers op pad gaan. Zo kunnen ze genieten van een lekker frisse wind, zonder zich zorgen te maken over het feit dat het werk stil ligt en dat er klanten zouden verloren gaan. En wanneer het dan zes uur is, kunnen jij en je collega’s volop genieten van een avontuurlijke of relaxte vakantieavond.

Vooraf regelen

Voor het zover is kun je je best goed voorbereiden voor een leuke en productieve werkvakantie. Er kan van alles misgaan, dus onderschat het niet. Ten eerste moet je uiteraard een goede bestemming uitkiezen. Zonder een bijzondere locatie kun je net zo goed in België blijven en vanop het balkon of een terras werken, wat trouwens geen verkeerd idee is als je geen budget hebt voor de werkvakantie. Beslis dit gezamenlijk om een geschikte locatie voor het hele team uit te kiezen.

Daarna moet je denken aan de werkvoorzieningen. In het geval van een werkvakantie zijn de twee belangrijkste elementen stroom en internet. Als Belg kun je genieten van geweldig internet, wat helaas op de meeste exotische plekken niet het geval zal zijn. Kijk dus naar de internetstandaarden van de gekozen stad en vraag bij de keuze van het hotel na hoe de internetverbindingen zijn. Geloof niet zomaar wat ze vertellen, maar kijk ook of de online recensies dit weergeven.

Kijk voor de stroomvoorzieningen wat voor stopcontacten er in het land worden gebruikt en koop zo nodig een adapter. Neem ook vooral een verlengsnoer en stekkerdoos mee zodat het team niet hoeft te vechten om een beperkt aantal stopcontacten. Een extra accu voor je laptop en andere apparaten kunnen ook geen kwaad. Je bent er namelijk om te werken en zodra iedere webpagina twintig seconden nodig heeft om te laden, kun je het wel vergeten om productief te werk te gaan.

In het geval van een werkvakantie in het buitenland moet je ook weten of je bankkaart voldoende is. Met kredietkaarten kun je vrijwel alles betalen en overal geld afhalen, terwijl bankkaarten niet overal en voor alles worden geaccepteerd, vooral niet als je winkelt bij buitenlandse webshops. Daarnaast bieden vele kredietkaarten een reisverzekering voor het geval dat er iets misgaat waardoor u de reis moet annuleren, onderbreken of medische verzorging nodig heeft. Vergelijk hier alle kredietkaarten met reisverzekering om de voordeligste optie uit te kiezen. 

Tijdens de werkvakantie

Wees realistisch met je tijdsindeling en de activiteiten die je doet. Als het team iedere dag van 9 tot 5 wilt werken, maar ook iedere avond tot 4 uur in de ochtend wilt feesten, dan heeft het werkgedeelte van de werkvakantie weinig zin. Je hebt dan toch geen energie tijdens het werk. Wees dus realistisch. Wellicht kun je dan ook beter beslissen om dagelijks maar zes uur te werken.

Zorg er ook voor dat je een goede tijdelijke werkplek vindt waar je iedere dag terecht kunt. Naast het zwembad klinkt op het eerste gezicht goed, maar hoe lang blijft het comfortabel? En werk je wellicht liever met een muis dan een touchpad, dan heb je toch iets van een tafel nodig. Je zal veel minder productief zijn als je iedere vijf minuten van positie of locatie moet veranderen om comfortabel te zijn. Wees ook voorbereid op muggen of insecten, die je concentratie flink kunnen verstoren!

Individuele werkvakantie

Naast met z’n allen op werkvakantie gaan, is het ook mogelijk om dit individueel te doen. Hierover kun je een afspraak met je werkgever maken. Uiteraard zijn er genoeg bedrijven waarbij het niet erg is als je van thuis uit werkt, dus vanuit een ander land zou ook kunnen. Dit zal niet zomaar aanvaard worden, maar sommige bedrijven zullen bereid zijn om vakantiedagen in te ruilen voor een werkvakantie. Je kunt dan bijvoorbeeld drie werkvakantiedagen krijgen voor iedere vakantiedag die je opgeeft.

Hetzelfde advies geldt zowel als je met je collega’s reist of alleen. Zonder internet en elektriciteit is het een verloren zaak. En als je niet goed plant, geen aanvaard betaalmiddel hebt of geen redelijke werkruimte, dan zal je behoorlijk veel tijd en geld verspillen.

(nk) - Bron: TopCompare.be 

20 juni 2019
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook