Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 787

Volgende

Hoe je uitstelgedrag omzetten tot een creatieve superkracht

Uitstelgedrag. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Al wordt het voor sommige mensen echt wel problematisch. Toch hoeven ook die mensen niet te wanhopen, want met verschillende tactieken kunnen zij hun uitstelgedrag ten goede keren.
#

De meeste mensen beseffen wel dat de gevolgen van hun uitstelgedrag meestal niet zo aangenaam zijn. Toch kunnen ze het vaak niet verhelpen. Eén groep van mensen is ook opvallend gevoeliger voor uitstelgedrag: de perfectionisten. Wie alles perfect wil doen, is bang om fouten te maken. En die fouten stelt hij of zij dus liever uit. Maar perfectionisten zijn vaak ook creatieve zielen en daarom erg gewaardeerde medewerkers. Wie aan uitstelgedrag lijdt, bedenkt best dat zijn perfectionistische persoonlijkheid ook veel mogelijkheden biedt. De uitsteller heeft alleen wat tools nodig om te voorkomen dat hij te veel uitstelt. En dat kan op de volgende manieren:

Verras je brein door snel van opdracht te wisselen

Als je een perfectionist bent, overdenk je eerst altijd hoe je een taak best aanpakt. Soms bewust maar even goed onbewust. De tijd die je daar aan spendeert, gebruik je niet voor de taak zelf. Daardoor geraak je verveeld of gefrustreerd en begin je uit te stellen. Als je het gevoel krijgt dat je interesse verslapt, schakel je best snel over op een andere dagtaak die sowieso nog moet gebeuren. Doe spontaan dingen die je niet te veel op voorhand vastlegt. Voorbereiden is goed, maar soms verlies je er meer tijd door dan dat je er mee wint. Kom later – zonder veel nadenken – terug op de ‘uitstel-opdracht’. Durf wat impulsiviteit toe te laten. Dat is even spannend als tegen een deadline werken.

Werk desnoods in korte tijdspannes

Het typische excuus van mensen die graag uitstellen: dat ze beter presteren onder druk. Ze bedoelen dus eigenlijk dat ze een taak sneller tot een goed einde brengen als ze maar een beperkte tijd hebben. Maar hoef je daarvoor tot de deadline te wachten, met het risico om die deadline ook te missen? Neen, dus. Je kan gerust zelf tijdslimieten instellen. Daag jezelf uit. Heb je nog een kwartiertje voor een belangrijke vergadering? Of een half uurtje voor je trein vertrekt? Zet je zelf in gang. Je zal merken dat je plots wél gefocust kunt werken.

Bouw échte pauzes in in je dagelijkse routine

Perfectionisten durven zichzelf niet te veel afleiding te gunnen. Wie altijd maar uitstelt, denkt dat het beter is om niet te snel pauze te nemen. Het probleem is echter dat we pauzes verwarren met tijdsverspilling. Om de tien minuten heel kort naar Facebook kijken of naar buiten staren, lost inderdaad niks op. Daardoor komt je brein niet tot rust. Integendeel. Om het uur tien minuten pauze nemen voor een wandeling of een stevig dansje op favoriete song, helpt wél. Net op momenten dat je brein kan ontspannen, krijg je als creatieveling meestal de beste ingevingen. Die helpen je om niet te veel uit te stellen, maar geven je net zin om opnieuw te beginnen.

Stop eens voor een analyse

Vaak stellen we taken uit omdat ze om een of andere reden moeilijk zijn. Blijven doordrammen, heeft geen zin als je de belangrijkste vraag ontwijkt: waarom stel ik uit? Je stopt best even met je taak, om te bekijken wat er precies zo vervelend aan is. Dat is geen uitstelgedrag als je de moeite doet voor een grondige analyse. Je taak rustig vanop afstand bekijken, helpt je vaak een hele stap vooruit. Ook wij wilden dit artikel even laten liggen. Omdat we niet wisten hoe aan de inleiding te beginnen. Dus schreven we eerst de rest van de tekst. De inleiding volgde daarna.

Focus op de beloning

De grootste angst voor mensen die aan uitstelgedrag lijden: het missen van een deadline. Dat is ook de reden waarom ze uiteindelijk toch in actie schieten. Maar die angst zorgt net voor negatieve druk, en dus ontwijkingsgedrag. Wie de deadline effectief mist, legt zich ook meer stress op voor de volgende taak. Waarop hij of zij in een negatieve spiraal terechtkomt. Focus dus best op de positieve gevolgen. Wie zijn werk op tijd afrondt, wordt daar meestal voor beloond door zijn collega’s of bazen. Als creatieveling kan je best ook wel een fijne beloning voor jezelf verzinnen. Zo wordt het veel makkelijker om uitstelgedrag te counteren.

(mr) 

3 augustus 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook