Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 959

Volgende
Volgend artikel:

5 tips om af te rekenen met faalangst

Uitstelgedrag is genetisch bepaald. Wat kan jij doen?

Uitstelgedrag man
Zorgt jouw uitstelgedrag voor frustratie en ergernis bij je collega’s of baas? No stress, het zit gewoon in onze genen … Deze slimme trucjes helpen je om zonder uitstel actie te ondernemen!

Impact

Een moeilijke taak, een vervelend telefoontje, een lastige mail of een complexe knoop die doorgehakt moet worden … Soms lijkt het aangenamer om een minder aangename opdracht uit te stellen en in de tussentijd iets leukers en/of makkelijkers te doen. Toch is dit niet zo’n efficiënte zet: uitstelgedrag kan voor schuldgevoelens, onnodige stress en schaamte zorgen, en het kan zelfs een impact hebben op je professionele carrière.

Oorzaak en gevolg

Uitstelgedrag kan het werkproces van jou en je collega’s vertragen. Het goede nieuws is dat je je daar persoonlijk niet schuldig over hoeft te voelen. Uit onderzoek van de Universiteit van Colorado (VS) blijkt namelijk dat uitstelgedrag gewoon in onze genen zit (en dus erfelijk is). Toch kun je dit gedrag best wel aanpakken.

Tim Christiaens, Focus & Time Management Expert en auteur van het boek ’Dive at work: een future-proof antwoord op een werkplek vol afleiding’: “Uitstelgedrag is een fenomeen waar veel collega’s zich aan ergeren, het loont dus de moeite om dit probleem aan te pakken. Zo kun je bv. nagaan welke activiteiten er precies voor zorgen dat je bepaalde zaken uitstelt. Daarnaast is een degelijke planning onontbeerlijk. Slechts weinig medewerkers plannen ‘eigen werk’ in hun agenda, wat maakt dat we vaak meegaan met de waan van de dag. Een degelijke voorbereiding van jouw werkdag is een goed medicijn tegen impulsief gedrag. Een planning verlost je overigens van het vervelende gevoel dat je geen controle meer hebt over je dagelijkse activiteiten.”

Ontdek: Wat bepaalt jouw uitstelgedrag?

Hoe pak je het aan?

Wil je het aanpakken van je uitstelgedrag niet langer uitstellen? Deze 8 praktische tips helpen je om gezwind de koe bij de horens te vatten en zo je productiviteit te verhogen.

1. Stel een strakke(re) deadline

Een realistische planning geeft je een goed overzicht van de deadlines die je moet halen. Toch kun je door strakkere deadlines te stellen jezelf subtiel verplichten om proactief in actie te schieten.

2. Vermijd afleiding

Probeer een stille werkplek te creëren met zo weinig mogelijk afleiding en prikkels. Verwijder onnodige tabbladen op je computerscherm en schakel meldingen uit, zo vermijd je dat je in volle werkmodus afgeleid wordt of ter ontspanning “even” je meldingen bekijkt en je sociale media checkt.

Hoe snel ben jij afgeleid op je werk? Doe de test!

3. Gun jezelf een pauze

Voorzie op geregelde tijdstippen een rustpauze voor jezelf, het maakt je daarna alleen maar productiever en krachtdadiger. Heb je een vervelende taak in het vooruitzicht? Neem dan eerst een ontspannende break en laad jezelf voor die opdracht op.

4. Beloon jezelf

Heb je die lastige taak eindelijk afgewerkt? Geef jezelf een welverdiend schouderklopje en beloon jezelf met iets leuks of lekkers, dat heb je wel verdiend.

TEST: Welk type uitsteller ben jij?

5. Beweeg

Bewegen geeft je een goed gevoel en nieuwe energie. Even buiten wandelen of fietsen zorgt voor een frisse wind in je hoofd waardoor je er weer tegenaan kan.

6. Plan een “shit-uur” in

Voorzie wekelijks een “shit-uur” (of meerdere uren, al naargelang je workload shit-opdrachten) in je agenda waarin je enkel en alleen de vervelende taken uitvoert. Door dit wekelijks in te plannen ben je zeker dat je ze ook effectief zult uitvoeren en kun je je hierop al mentaal voorbereiden.

7. Start je werkdag opnieuw

Besef je in de late namiddag dat je de hele dag bijzonder weinig productief was? Laat de overige uren van de dag dan wél productief zijn en geef er alsnog een professionele lap op, de werkdag is nog niet voorbij.

8. Bereid je voor op je volgende werkdag

Een goede voorbereiding is al het halve werk. Ruim op het einde van de werkdag je bureau op (a clean desk is a clean mind), kijk je agenda na en bereid je wat voor op de volgende werkdag. Dit kan jou alleen maar motiveren om de volgende dag onmiddellijk en zonder uitstel aan je taken te beginnen.

Lees ook: Waarom stellen we uit? En wat zijn de gevolgen?

(fd/mr)

2 juni 2021
Anderen bekeken ook