Vorige

1 van 243

Volgende
Volgend artikel:

Wanneer is het ideale moment om opslag te vragen?

Hoe je loopbaan starten met een slim financieel plan?

12 april 2017
Bij het opzetten van een eigen onderneming wordt vaak als eerste gedacht aan een ruime lening bij een commerciële bank. Met voldoende investeringskapitaal kan je makkelijk een ruimte huren voor een kleine bistro en deze chique inrichten, top professionele hardware aanschaffen voor je grafische onderneming of een gloednieuwe VW Transporter en moderne gereedschappen aankopen voor je onderhoudsbedrijf.
financieel plan

Echter, voor het financieel gezond houden van een kleine onderneming is een grote schuld vaak een zware belasting. Tenzij jouw bedrijf vanaf de start voor grandioze inkomsten zorgt, zal je continu worstelen om aan je verplichtingen bij de bank te voldoen. In België is bankkrediet de belangrijkste reden waarom kleine ondernemingen in financiële problemen komen en uiteindelijk faillissement aanvragen of beroep moeten doen op een collectieve schuldenregeling.

Wat is een financieel plan?

Om een eigen onderneming te starten moet je een financieel plan (ondernemingsplan) samenstellen. Het hoeft geen professioneel boekwerk te zijn, maar moet wel cijfermatig inzicht geven in onder meer de investeringen (kantoorinrichting, voertuigen, apparatuur, werkkapitaal, enz.), de geschatte exploitatiekosten (huur bedrijfsruimte, personeelskosten, hulpmiddelen, afschrijvingen, enz.) de verwachte omzet en welk deel hiervan winst zal zijn.

Een financieel plan met gefaseerde investeringen (stappenplan)

In een slim financieel plan kies je voor een gefaseerde of stapsgewijze opbouw van je bedrijf, waarbij je ervoor zorgt dat je in elke fase zo min mogelijk schulden maakt. Wil je bijvoorbeeld een onderneming starten om liften in kantoorgebouwen te onderhouden, dan zet je slechts de aankoop van de meest essentiële gereedschappen en een goedkope occasie bedrijfswagen in de eerste stap van je financieel plan.

In stap twee kan moderner apparatuur worden begroot en in stap drie kan een duurzame gloednieuwe bedrijfsauto worden opgenomen. De verschillende stappen in het plan moeten worden gekoppeld aan de omzet van je bedrijf. Een volgende fase kan pas worden ingezet wanneer er voldoende opdrachten binnenkomen. De financiering geschiedt met geld uit de opgebouwde reserve en eventueel een aanvullende kleine lening.

Subsidies van de overheid

Nooit eerder bood de Vlaamse overheid zoveel steunmaatregelen voor beginnende ondernemers. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen verdeelt jaarlijks tientallen miljoenen euro aan subsidies en premies onder starters. Het is belangrijk dat je de steunmaatregelen bestudeerd voordat je je financieel plan opstelt.

Het kan nodig zijn om enkele doelstellingen van je onderneming aan te passen om in aanmerking te komen voor een mooie subsidie of een zachte overheidslening. Alle subsidies en financieringsmaatregelen voor de ondernemers vindt je in de subsidiedatabank van het agentschap.

Zoek naar kleine goedkope kredietfaciliteiten

Ook met een stappenplan en overheidssteun kan het nodig blijken om particulier kapitaal te lenen om belangrijke investeringen te financieren. De commerciële banken hebben verschillende formules voor startende ondernemers, waarvan een “investeringskrediet” of "krediet bedrijfskapitaal” de meest gangbare is. Het is een kasfaciliteit tot een vooraf vastgesteld limiet.

Je hebt de vrijheid om geld op te nemen op momenten dat het nodig. Let hierbij op het volgende:

  • Kies voor een lage limiet. Bij een ruim plafond zal de verleiding groot zijn om meer dan noodzakelijk te lenen.
  • Kies voor een faciliteit met flexibele voorwaarden om geld terug te storten.
  • Vergelijk de rentepercentages van verschillende aanbieders en selecteer een zo goedkoop mogelijke lening. Bij een kasfaciliteit betaal je elke maand rente over het negatief saldo.

(td) - Bron: Geldbank.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15269 andere jobs