Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 300

Volgende

Hoe interpreteren recruiters deze 3 fouten op jouw cv?

Spellingsfouten op cv's
Een spellingsfout kan je de job kosten...
Kan een spellingsfout je de job kosten? Ja. Maar niet omwille van de fout op zich, er is een dieperliggende reden.

1. Spellingsfouten

Misschien de gemakkelijkste fout om te maken. Als je “lijdinggevende” typt in plaats van “leidinggevende”, zal een recruiter dan denken dat je niet geschikt bent? Niet per se. Maar spellingsfouten zijn wel een indicatie dat je niet genoeg aandacht besteedt aan details.

Potentiële werkgevers zijn hierdoor niet zozeer bezorgd dat je niet zonder fouten kan schrijven (ze weten ook wel dat je je soms eens gewoon kan mistypen), maar ze zullen zich zorgen maken dat je een fout over het hoofd zag. Bij zo goed als elke job, is het heel belangrijk kleine details op te merken.

Nochtans is het niet zo moeilijk om spellingsfouten te vermijden. Op elke pc staat een spellingscontrole. Maar zelfs dat biedt geen garantie. Lees alles nog een keer na voor je je cv en motivatiebrief verstuurt. Ben je geen taalpurist, dan kan je je cv en motivatiebrief laten lezen door een paar vrienden of je partner.

2. Te veel info

Cv’s zouden maximaal twee pagina’s lang mogen zijn. Kort en krachtig. Anders bestaat de kans dat je cv niet eens bekeken wordt. Recruiters hebben geen tijd om drie of vier pagina’s te door ploeteren. Een te lang cv toont ook aan dat je niet bondig kan zijn of een gebrek aan communicatievaardigheden hebt. Of dat je je cv niet aanpast per sollicitatie.

Als je kritisch naar je cv kijkt, krijg je de kern zeker verwoord op twee pagina’s. In een job moet je ook je gedachten op een bondige en informatieve manier kunnen verwoorden.

3. Slechte opmaak

Zelfs de kleinste fout kan ertoe leiden dat je cv geen eerlijke kans krijgt. Is de opmaak niet overzichtelijk? Staat de belangrijkste info bovenaan of moet de recruiter gaan zoeken als een speld in een hooiberg? Het kan ook in een klein hoekje schuilen, bijvoorbeeld de marges van de pagina’s kunnen slecht ingesteld zijn waardoor er tekst verloren gaat of het document niet snel kan afgeprint worden. Als je er zelfs niet voor kan zorgen dat je eigen cv goed opgemaakt is, toont dit aan dat je jezelf niet goed kan presenteren. Waarom zou een werkgever jou dan de taak toevertrouwen om het bedrijf te vertegenwoordigen?

Potentiële werkgevers zijn minder bezorgd over de fout op zich op je cv, maar eerder wat er achter schuilgaat: bijvoorbeeld een gebrek aan concentratie of aandacht voor details.

(mr) - Bron: Topresume.com 

24 oktober 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook