Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 824

Volgende

Hoe creatief is een 'oude' collega nog?

24 september 2009
Alvast creatiever dan de jongere medewerkers, concludeert Elske van Erp, onderzoekster aan de Universiteit Maastricht. Hoezo?
Zijn oude collega's nog creatief?

Van Erp heeft een onderzoek uitgevoerd bij drie afdelingen van haar universiteit. Daarbij valt op dat oudere werknemers zich creatiever inschatten dan jongere collega’s. De verklaring daarvoor zoekt Van Erp bij de expertise. “Hoe meer gespecialiseerd je bent in een bepaalde taak of vakgebied, hoe makkelijker het is om buiten bestaande kaders te denken.”

Hoe creatief ben jij?

Naast de leeftijd heeft ook de persoonlijkheid invloed op de creativiteit. Mensen die meer open staan voor nieuwe ervaringen, vinden zichzelf creatiever. Van Erp: “Daarnaast blijkt dat mensen die instemmend zijn en mensen die heel precies/accuraat zijn, ook minder creatief zijn.”

Hoe interessant de uitkomsten ook lijken, het onderzoek zegt vooral iets over hoe mensen naar zichzelf kijken. HR-professionals weten als geen ander dat het zelfbeeld van een werknemer niet hoeft overeen te komen met de realiteit van de leidinggevende.

Lees ook:

 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook