Het loon van...
Vorige

1 van 784

Volgende

Het loon van een zelfstandig vertaalster: 2.500 euro netto

We vroegen Els Peleman (34) uit Herentals hoeveel zij verdient …
els peleman Els Peleman (34), Herentals
  • Beroep: fulltime zelfstandige bij EP Vertalingen
  • Burgerlijk staat: getrouwd, geen kinderen
  • Brutoloon: ongeveer 4.000 euro
  • Nettoloon: ongeveer 2.500 euro
  • Extra’s: geen

Wat doe je voor job?

Al sinds 2001 werk ik als vertaalster, vanaf 2005 als zelfstandig vertaalster in bijberoep. Ik vertaal vooral Franse en Duitse teksten naar het Nederlands. Het gaat om erg diverse teksten: technische teksten, juridische dossiers, persartikelen … Daarnaast hou ik me ook bezig met de eindredactie van teksten van andere vertalers. Eind 2012 heb ik de stap gezet om fulltime als zelfstandige te gaan werken. Voordien had ik een vaste job bij een vertaalbureau gecombineerd met een zelfstandig bijberoep, maar na een tijdje hield ik geen vrij moment meer over. Toen heb ik besloten de sprong te wagen en helemaal voor mezelf te beginnen. Als zelfstandige heb je veel meer vrijheid, je kunt je meer toespitsen op bepaalde thema’s, deelt zelf je dag in en je staat helemaal zelf in voor de kwaliteit van het geleverde werk.

Ben je tevreden over je loon?

Ik ben best tevreden, ja. In het begin was ik wat huiverachtig. Het was maar de vraag of ik van mijn zelfstandige activiteiten zou kunnen leven. Natuurlijk, je inkomen fluctueert, de ene week is niet de andere. Maar uiteindelijk was ik toch aangenaam verrast.

Als zelfstandige heb je geen extralegale voordelen?

Neen, maar je hebt wel de vrijheid om zelf je tijd in te delen en dat is voor mij nog veel belangrijker.

Zou je voor een hoger loon opnieuw in loondienst gaan?

Neen, achteraf bekeken had ik zelfs veel eerder de stap naar een eigen zaak moeten zetten. Maar het is natuurlijk een grote sprong.

Spaar je?

Ik probeer wel wat geld opzij te zetten. Een deel daarvan is voor de belastingen bestemd, omdat pas achteraf duidelijk wordt hoeveel je aan de fiscus zult moeten afdragen. Daarnaast probeer ik te sparen voor de verfraaiingen aan ons huis, een uitstapje of een etentje af en toe.

Wat is je grootste kost?

Momenteel toch de sociale bijdragen, waarin het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen vervat zit, en de belastingen. Daarnaast heb ik wat onkosten in verband met het inrichten van mijn kantoor of de aankoop van software.

Waar geef je graag geld aan uit?

Shoppen of een etentje.

Waaraan geef je niet graag geld uit?

Nutteloze dingen of ingewikkelde technologische gadgets. Voor mij volstaan een smartphone en een laptop ruimschoots.

(ml) 

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via online@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

22 april 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook