Het loon van...
Vorige

1 van 787

Volgende

Het loon van een verpleegkundige in een woonzorgcentrum: 4.101 euro bruto

Inge Struyf
We vroegen aan Inge (54) uit Mortsel hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...

Inge Struyf (54) uit Mortsel

  • Beroep: verpleegkundige in een woonzorgcentrum
  • Studies: verpleegkunde A1, postgraduaat palliatieve zorg
  • Privé situatie: gescheiden
  • Bruto maandloon: 4.101 euro (zonder weekendvergoeding)
  • Netto maandloon: 2.550 à 2.600 euro (zonder weekendvergoeding)
  • Extralegale voordelen: maaltijdcheques en hospitalisatieverzekering

Wat doe je als job?

“Als verpleegkundige in een woonzorgcentrum sta ik in voor de verzorging van de bewoners. Op mijn afdeling verblijven ouderen die hulpbehoevend of licht dementerend zijn. Een gemengde afdeling dus. De dag begint meestal met een briefing, waarbij de collega’s uit de vorige shift een stand van zaken geven. En dan gaan we de gang op om de bewoners te wassen en ze naar de eetzaal te brengen voor het ontbijt.”

“Als verpleegkundige heb ik enkele extra taken, zoals wondzorg, bloedafnames, de medicatie klaarzetten, dokters en familieleden te woord staan… Daarnaast ben ik ook referentieverpleegkundige palliatieve zorg, en staat er wekelijks een vergadering met het palliatief supportteam op de agenda. Ik sta dus in voor het optimaliseren van de palliatieve zorg, ik voer gesprekken rond het zorgplan en het levenseinde, school mijn collega’s en informeer de bewoners en hun familie.”

Iets voor jou? Check het actuele vacatureaanbod voor verpleegkundigen…

Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?

“Al van kleins af aan wist ik dat ik mensen wilde helpen. Of dat in de verpleging ging zijn, in het onderwijs of als psychologe, dat is later pas beslist. Oorspronkelijk wilde ik eigenlijk met kinderen aan de slag, maar na mijn studies ben ik in de thuisverpleging gerold. Jarenlang ben ik op de baan geweest, tot ik acht jaar geleden wat meer structuur wou. En dat vond ik in het woonzorgcentrum.”

Doe je je job graag?

“Met hart en ziel! Ik voel elke dag de dankbaarheid van de bewoners, de familie, de collega’s en de directie. Da’s zo’n fijn gevoel. Je wordt geapprecieerd, dat wil toch iedereen?”

Wat vind je van je loon?

“Tot vorig jaar had ik gezegd dat het zorgpersoneel te weinig verdiende voor het werk dat ze deden. Maar we hebben onlangs opslag gekregen, dus ik kan niet meer klagen. De overheid was van plan over een tiental jaar nieuwe barema’s in te voeren: de zogenoemde IFIC-barema’s. Maar de pandemie heeft alles wat versneld en als ik me niet vergis, is het aan het begin van de zomer in voege getreden. Toch iets positief aan de coronacrisis. Al was de voorbije tijd héél zwaar, met het verlies van enkele bewoners…”

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

“Nee, geld is niet de reden waarom ik elke dag naar het woonzorgcentrum ga. Moest ik plots het dubbele aangeboden krijgen, dan misschien wel. (lacht) Maar waar ik nu aan de slag ben, heb ik het ongelooflijk naar mijn zin.”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Hoeveel uren werk je per week?

“Sinds 1987 heb ik altijd fulltime gewerkt, tot enkele jaren geleden. Nadat ik ziek werd, heb ik mijn uurrooster moeten afbouwen en stilaan terug moeten opbouwen. Intussen zit ik terug op negentig procent, goed voor 34,2 uren per week. Omdat ik in shiften werk – de vroege, de late en in het weekend – gebeurt het dat ik de ene week wat meer werk dan de andere. Maar ik vind het een ideaal ritme voor een verpleegkundige van mijn leeftijd."

Spaar je?

“Toch wel. Mijn huis is intussen helemaal afbetaald, waardoor ik elke maand toch een mooi bedrag aan de kant kan zetten.”

Denk je aan je pensioen?

“Dat moet! Momenteel doe ik aan pensioensparen én aan langetermijnsparen.”

Bereken: Hoeveel pensioen zal jij krijgen?

Wat is je grootste kost?

“De renovatie van mijn huis. Vorig jaar heb ik nog alle ramen laten vervangen en binnenkort hoop ik het dakterras en de tuin op te frissen.”

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“Een dure auto. Niet dat ik géén wagen nodig heb, maar ik zie het puur als vervoersmiddel. Als ik op mijn werk en in de supermarkt geraak, dan is het goed. Exclusieve kleding is ook niets voor mij. Het mag wel wat kosten, maar een kleedje van 500 euro laat ik toch mooi hangen.”

Waar geef je met plezier geld aan uit?

“Als ik één ding niet ben, dan is het materialistisch. Ik geef het liefst geld uit aan belevenissen, zoals een mooie reis. Eerder ging ik al naar Canada en Afrika, maar er zijn nog zoveel mooie plekken op de wereld die ik graag wil zien. Daarnaast probeer ik mijn kinderen een financieel duwtje in de rug te geven en ga ik graag op restaurant met mensen die ik graag zie.”

Wat zou je doen als je de lotto won?

“Dan neem ik een sabbatjaar om de wereld rond te reizen. Even alles achter me laten en herbronnen. Om dan terug als verpleegkundige in het woonzorgcentrum aan de slag te gaan, deeltijds dan wel. Maar het geeft me zoveel voldoening, dat ik het nooit volledig zou kunnen opgeven. Natuurlijk delen mijn kinderen dan ook in de winst. Als jonge twintigers dromen zij stilaan van een eigen stek, en dan kan een mooie spaarcent goed van pas komen.”

Go for happy! Bij ons vind je als verpleegkundige dé job die helemaal bij je past…

(dt/em)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.

20 september 2021
  • Jobs voor verpleegkundige
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook