Het loon van...
Vorige

1 van 775

Volgende

Het loon van een lector-onderzoeker aan de hogeschool: 3.000 euro bruto

We vroegen aan Michael uit Leuven hoeveel hij verdient.
Michael Bauwens
  • Leeftijd: 24
  • Gemeente: Leuven
  • Beroep: lector-onderzoeker (hogeschool)
  • Studies: Master Taalkunde & Manama Artificial Intelligence
  • Privé: vriendin, woont alleen
  • Bruto maandloon: ongeveer € 3.000
  • Netto maandloon: ongeveer € 2.000
  • Extralegale voordelen: fietsvergoeding, onkostenvergoeding, optionele hospitalisatieverzekering associatie KU Leuven, samenaankoopdienst KU Leuven, werklaptop, mogelijkheid tot thuiswerken, etc.

Wat doe je als job?

Ik ben lector-onderzoeker aan de UCLL, in de afdeling Management & Technologie van de hogeschool in Leuven. Mijn taken zijn gelijk verdeeld tussen het onderwijs en onderzoeksopdrachten. Aan de hogeschool geef ik vooral lessen Engels aan studenten management, begeleid ik scripties en help ik ook soms mee met projectwerk. Als onderzoeker werk ik dit jaar mee aan een project dat natuurlijke taalverwerking (natural language processing) onderzoekt. Ik heb de mogelijkheid om in de toekomst ook mee te werken aan andere projecten die iets te maken hebben met taal of data-analyse.

Doe je je job graag?

Zeker! Ik vind de combinatie van lesgeven en onderzoeken heel leuk. Toch kan het soms moeilijkheden met zich meebrengen. Zo zorgen testen en examens voor drukke periodes die weleens durven samenvallen met een deadline van mijn onderzoek. Dat komt omdat de twee aspecten van mijn job volgens een andere tijdslijn verlopen. Het lesgeven is soms even heel druk om dan te worden afgewisseld met pauzes, zoals de blokperiode, terwijl mijn onderzoek blijft doorlopen.

Wat vind je van je loon?

Dit is mijn eerste job. Als starter kan ik dus zeker niet klagen over mijn loon.

Hoeveel uren werk je per week?

In theorie is mijn job nine-to-five. Ik heb altijd wel iets te doen wanneer ik geen les aan het geven ben. Ik bereid lessen voor, verbeter testen, heb een vergadering of werk aan mijn onderzoek. In de realiteit kom ik aan meer werkuren. Ik werk vaak na de officiële uren of tijdens het weekend om verbeterwerk rond te krijgen of om een experiment voor mijn onderzoek uit te voeren.

Spaar je?

Ja, ik probeer zoveel mogelijk te sparen. Ik ben meteen begonnen met pensioensparen toen ik bij de UCLL aan de slag kon.

Wat is je grootste kost?

Vorig jaar woonde ik nog thuis, wat op financieel gebied heel aangenaam was. Toen betaalde ik een maandelijkse bijdrage aan mijn ouders, maar dat bedrag viel goed mee. Dat eerste jaar gaf ik het meeste geld uit aan zaken die je als zelfstandige volwassene echt nodig hebt. Ik heb toen bijvoorbeeld kunnen investeren in een eigen desktop. Op dit moment woon ik in een kleine studio en is mijn grootste kost de maandelijkse huur.

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

Ik heb het financieel redelijk goed, dus ik weet niet meteen iets waar ik echt geen geld aan kán uitgeven, maar er zijn wel een aantal zaken waarvan ik het niet echt leuk vind om ze te moeten betalen. Zo heb ik zelf mijn lessen voor mijn rijbewijs betaald en heb ik ook al heel wat geld uitgegeven aan meubels voor mijn studio. Ik had het geld er wel voor, maar er zijn leukere dingen om grotere bedragen aan uit te geven.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Nu ik werk, heb ik wat meer financiële ademruimte. Daarom geef ik tegenwoordig af en toe eens iets aan het goede doel, of koop ik vaker fairtrade en biologische producten. Ook kan ik nu wat regelmatiger met mijn vriendin op restaurant gaan zonder echt al te veel op de rekening te moeten letten. Helaas voor mijn bankrekening heb ik een dure hobby: ik speel elektrische (bas-)gitaar en houd me ook bezig met geluidstechniek. Sinds ik een eigen loon heb, heb ik daar al veel in geïnvesteerd. Het geeft me een goed gevoel om mijn geld aan iets te geven waar ik plezier aan heb.

Wat zou je doen als je de lotto won?

Ik zou samen met mijn vriendin een grote reis maken tijdens de zomervakantie. Daarna zou ik heel wat van het geld investeren om in de toekomst een huis te kopen. Als er dan nog wat geld overblijft, vind ik wel iets om mijn collectie met gitaarversterkers en –effecten uit te breiden.

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

7 februari 2018
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook