Het loon van...
Vorige

1 van 766

Volgende

Het loon van een doctoraatsstudent biomedische wetenschappen: 2.300 euro

We vroegen aan Nena (23) uit Hallaar hoeveel ze verdient.
Profiel:
  • Naam: Nena Testelmans
  • Leeftijd: 23
  • Gemeente: Hallaar
  • Beroep: doctoraatsstudent biomedische wetenschappen
  • Studies: Master biochemie en biotechnologie
  • Privé: ongehuwd, niet samenwonend
  • Bruto maandloon: €2.300
  • Netto maandloon: €2.000
  • Extralegale voordelen: studentenkortingen

Wat doe je als job?

Ik werk als doctoraatsstudent aan de KU Leuven, waar ik het ontstaan van zeldzame lymfeklierkankers onderzoek. Aan de hand van verschillende stalen die bij patiënten zijn afgenomen, zoek ik naar de genetische achtergrond van deze kankers en welke mutaties deze ziektes veroorzaken. Ik ben in augustus begonnen, waardoor ik aan het begin sta van een lange, boeiende rit. Mijn onderzoek duurt minimum vier jaar en kan verlengd worden met een jaar. Als doctoraatsstudent heb ik een studentenstatuut, maar ik word wel beschouwd als werknemer.

Doe je je job graag?

Zeker! Ik vind een doctoraatsonderzoek de perfecte overgang van het studentenleven naar een job in een echt bedrijf. Daarnaast vind ik het enorm fijn om me in een specifiek onderwerp te verdiepen, zeker omdat het hier om vrij zeldzame lymfklierkankers gaat en ik een van de weinigen ben die deze onderzoekt. Mijn onderzoek kan de mensen die door deze ziekte getroffen worden écht helpen.

Wat vind je van je loon?

Ik ben nog maar net gestart met werken en krijg toch al een mooi loon. Mij hoor je dus zeker niet klagen! (lacht) Omdat mijn onderzoek betaald wordt door fondsen en subsidies, moet ik weinig belastingen betalen. En is het verschil tussen mijn brutoloon en mijn nettoloon wat kleiner dan bij anderen.

Hoeveel uren werk je per week?

Volgens mijn contract moet ik 38 uren per week werken, en momenteel lukt dat ook. Wanneer ik naar een congres of een lezing moet, kan dat al eens anders zijn, natuurlijk. Ook is het zo dat ik nog maar aan het begin van mijn onderzoek sta en de echte experimenten nog niet gestart zijn. Wanneer dat zover is, kan ik me wel inbeelden dat ik soms wat langer zal moeten werken.

Spaar je?

Ik spaar zo’n € 1.000 per maand. Momenteel spaar ik om samen met mijn vriend een huis te kunnen bouwen. Wanneer dat project lukt, ga ik zeker ook met pensioensparen beginnen.

Wat is je grootste kost?

Momenteel woon ik nog thuis, dus de kosten vallen al bij al nog mee. Ik heb recent een auto gekocht om naar het werk te pendelen en ik moet mijn ouders terugbetalen voor de lening die ik van hen heb gekregen om een bouwgrond te kunnen kopen.

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

De nieuwste gsm of die leuke tablet met de allerlaatste functies. Ik hoef niet de laatste technologische snufjes te hebben. Ook kan ik geen geld geven aan dure merkkleding. Ik vind mijn stijl ook bij gewonere winkels.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Ik ga heel graag lekker en uitgebreid uit eten. Daarnaast kan de jaarlijkse skireis niet ontbreken. Dan kies ik voor een goed hotel en leuke restaurants, want ook dan vind ik goed eten belangrijk. In de zomer ga ik liever op wandelvakanties. Niet omdat ze goedkoper zijn, maar omdat ik gewoon graag in de natuur vertoef. Natuurlijk is het mooi meegenomen dat ik dan wat overhoud om in de winter aan de skivakantie te geven.

Wat zou je doen als je de lotto won?

Als ik nu de lotto zou winnen, zou ik meteen een huis bouwen. Dat hoeft geen kasteel te zijn, maar gewoon datgene waar ik nu al voor spaar. Daarnaast zou ik graag reizen, wanneer ik wil én naar waar ik wil. Naar IJsland, bijvoorbeeld, om het noorderlicht te zien vanuit mijn iglo. Geef mij maar belevingsreizen naar een unieke locatie.

(sdc) 

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

10 januari 2018
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook