Galapagos zit in laatste testfase eerste medicijn en zoekt expertise: ‘Ambitie is te groeien naar 400 medewerkers’

In Mechelen, in de industriezone Mechelen-Noord, broeit heel wat biotechnologie. Sinds 1999 werkt Galapagos er intensief aan het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Bij het biotechnologiebedrijf staan ze op de drempel van de laatste testfase van een eerste medicijn en daarvoor is nieuwe expertise nodig.
Galapagos
Samen onderzoek kunnen doen naar geneesmiddelen die patiënten kunnen helpen, is een sterke drijfveer om te werken bij biotechnologiebedrijf Galapagos.

Sinds de oprichting kent biotechnologiebedrijf Galapagos een gestage en stabiele groei. Naast het hoofdkantoor in Mechelen, heeft Galapagos R&D ook vestigingen in Leiden (Nederland) en Romainville (Frankrijk). In totaal werken er 395 mensen, van wie ruim 200 momenteel in Mechelen en de ambitie is om dit te verdubbelen. Daarvoor wordt in het Mechelse ook uitgekeken naar een nieuwe locatie waar alle medewerkers terug samengebracht kunnen worden, terwijl ze nu noodgedwongen in verschillende gebouwen op de campus gehuisvest zijn.

Onderzoek en ontwikkeling van een geneesmiddel is een proces van lange duur. Eerst wordt onderzocht wat er precies fout gaat in het biologische proces waardoor de ziekte ontstaat. Daarna testen de onderzoekers duizenden chemische moleculen, in de hoop de effecten van die fout af te remmen of teniet te doen. Dan volgt de ontwikkeling van molecule naar medicijn en uitgebreide testen. Deze klinische studies kennen verschillende fases. “Elke keer als zo’n nieuwe fase zich voor het eerst aandient, leidt dit tot een verdere groei van de organisatie”, verduidelijkt Véronique Deiteren, Head of HR.

Filgotinib

“Momenteel zijn we weer in een nieuwe fase aangekomen. Met Filgotinib, een kandidaatgeneesmiddel tegen ontstekingsziekten, waaronder reuma en de ziekte van Crohn, zijn we voor het eerst gestart met de laatste fase van klinische studies alvorens te kunnen overgaan tot de commercialisering. Dat is een mijlpaal voor de organisatie. Daarnaast komen meer en meer van onze projecten in volgende fases terecht en groeit de nood aan ervaren experten. Dat maakt dat we voor dit jaar meer dan vijftig vacatures hebben, waarvan de meeste hier in Mechelen. Het gaat vooral om profielen voor de development afdeling.”

“Maar niet alleen binnen development kunnen we nieuwe expertise goed gebruiken. Ook voor de researchafdeling en onze ondersteunende diensten is nieuw bloed geregeld welkom. Dat kunnen ook jonge starters zijn. In het development team is de kennis en ervaring die nieuwe mensen meebrengen echter cruciaal om onze scherpe tijdslijnen te kunnen halen. Vaak moeten we ook internationaal op zoek gaan en dat zorgt hier in Mechelen voor een boeiende, multiculturele mix”, zegt Véronique Deiteren.

Groeimogelijkheden

De groei biedt ook voor de huidige medewerkers opportuniteiten om te groeien. “Dat kan zowel binnen de eigen afdeling als over afdelingen heen. Daarnaast kan het in elke fase voorkomen dat een project om een of andere reden wordt stopgezet. De medewerkers worden dan op andere projecten ingezet. Bij Galapagos verkennen we voortdurend nieuwe ziektedomeinen, wat zorgt voor een brede, stabiele pijplijn. Er wacht altijd wel een andere uitdaging. Dat alles vraagt wel de nodige flexibiliteit, ook om snel bepaalde doelstellingen te halen.

Galapagos kan heel wat uitdagingen aanbieden aan mensen voor wie het de ultieme droom is om mee te werken aan een nieuw geneesmiddel. Die drive moet er echt zijn, want er wordt hier snel en hard gewerkt. Maar je kan wel echt een bijdrage leveren en impact hebben op de uiteindelijke beslissingen en keuzes die worden gemaakt. Dat zorgt voor heel wat voldoening, iets wat vorig jaar ook is gebleken tijdens een enquête over wellbeing at work”, vertelt Véronique Deiteren.

Snelle beslissingen

Zo ervaart Ellen Voorspoels, projectmanager binnen de development afdeling, het ook. Zij is sinds 4,5 jaar bij Galapagos aan de slag. “De snelheid waarmee binnen het bedrijf beslissingen durven worden genomen, maakt het aangenaam werken. Het bepaalt het tempo waarin we resultaat kunnen behalen. Daar wordt sámen aan gewerkt, zowel binnen het bedrijf en de teams als in samenwerking met andere farmabedrijven. Daarbij heerst binnen Galapagos een vlakke hiërarchie. Als projectmanager, waarbij het de uitdaging is om alle teamleden en betrokkenen dezelfde taal te laten spreken, is dat een fijne basis om te werken”, getuigt ze.

Innovatieve omgeving

Voorbeeld hiervan is Steve De Vos, therapeutic area lead in de research afdeling. Vijftien jaar geleden begon hij in het labo als researcher en groeide hij intussen door tot projectleider. “Bij Galapagos kom je terecht in een heel innovatieve omgeving. Het is onze uitdaging om op zoek te gaan naar nieuwe eiwitten, targets, die een belangrijke rol spelen in bepaalde ziekteprocessen. De volgende stap is dat we een molecule ontwikkelen die deze eiwitten beïnvloedt, en zo de oorzaak van de ziekte aanpakt. Tijdens de ontwikkeling worden deze moleculen verder voorbereid voor klinische testen bij de mens”, legt de projectleider uit.

“Ik ben bij Galapagos aan boord gekomen toen het bedrijf nog in zijn kinderschoenen stond en heb de hele evolutie kunnen meemaken. Daarbij heb ik zelf de kansen gekregen om te groeien en kan ik nu mee actief op zoek gaan naar kandidaat-geneesmiddelen. Research is een heel competitieve wereld en zorgt voor continue uitdagingen. Uiteraard gaat dit ook gepaard met tegenslagen, niet alle projecten brengen het tot een goed einde. Maar kunnen bijdragen aan iets waarmee patiënten kunnen worden geholpen, is een sterke drijfveer en motivator.”

(wv) - Vacatures op www.glpg.com/careers 

Steve De Vos en Ellen Voorspoels
“Van de medewerkers wordt hiervoor de nodige flexibiliteit verwacht, maar het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Want ook vanuit het bedrijf is er diezelfde flexibele instelling. Je krijgt voldoende ruimte om te proberen en exploreren. Er wordt geluisterd naar ideeën en talenten worden gewaardeerd. Het is niet omdat je start in een bepaalde rol, dat je daar moet vastroesten. Die mogelijkheden vind je zeker niet in elk bedrijf terug.” 5 mei 2017
  • Jobs voor Galapagos
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook