Het loon van...
Vorige

1 van 867

Volgende
Volgend artikel:

Welke ingenieur verdient het meest?

Het loon van een jobstudent bij Matrassenkoning: 1.500 euro netto

We spraken met Jordy Mankasi (17), een laatstejaarsstudent Economie-Wiskunde uit Tubeke, en vroegen hem wat hij doet en hoeveel hij daarmee verdient...
Jordy Mankasi (17) uit Tubeke
  • Studies: laatstejaarsstudent Economie-Wiskunde
  • Beroep: jobstudent bij Matrassenkoning (Vilvoorde)
  • Netto maandloon: 1.500 euro
  • Extra’s: weekendpremie

Wat doe je?

Momenteel studeer ik nog. Ik ben een laatstejaarsstudent Economie-Wiskunde aan het Sint-Pieterscollege in Jette. Verder speel ik ook American Football in Sint-Agatha-Berchem bij de Brussels Bulls.

Om een centje bij te verdienen en thuis wat bij te kunnen springen, werk ik tijdens de vakanties als jobstudent. Zo werkte ik al in een rusthuis, Home Ascot in Strombeek, als logistiek medewerker en in de maand juli werkte ik voor de Matrassenkoning in Vilvoorde.

In het rusthuis werd er van mij verwacht dat ik de bewoners en tevens het personeel op zoveel mogelijk diverse terreinen hielp. Mijn takenpakket was dan ook heel uiteenlopend, en best wel zwaar. Ik bracht voornamelijk eten rond in de eetzaal en nam het afruimen op mij. Ik bracht ook ontbijt op de kamers.

Doe je je job graag?

Het heeft zijn hoogtes en laagtes, natuurlijk, maar ik deed mijn jobs tot nu toe wel graag.

Voor het rusthuis had ik ook bewust gekozen. Ik ben zorgzaam van aard en ik hou van sociaal contact – dat is belangrijk voor mij – en van de verhalen die oudere mensen te vertellen hebben. Hun ervaringen en herinneringen vind ik interessant. Er was wel redelijk veel druk. Alles gebeurde aan de lopende band. In het begin werd ik wel goed geholpen, maar na een week werd er al verwacht dat ik het meeste op eigen houtje deed. Dat was in het begin wel moeilijk. Ik kon wel steeds met mijn vragen terecht bij de verplegers.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Uiteraard. Het is maar een studentenjob. Als ik een andere even toffe job kan vinden voor meer geld dan zal ik daar meteen voor gaan. Al is de werksfeer wel belangrijk.

Zo heb ik tijdens de maand juli voor de Matrassenkoning in Vilvoorde gewerkt in plaats van in het rusthuis. Ik werk sowieso liever in Vlaams-Brabant om mijn tweetaligheid te oefenen. Er was minder druk, het was ook meer handelsgericht, dus wel een interessante ervaring.

Wat verdien je?

Bij de Matrassenkoning verdiende ik 10,08 euro per uur en kreeg ik een weekendpremie. Ik verdiende er dus ongeveer 1.500 euro per maand.

Wat vind je van je loon?

Toch wel veel voor een beginnende student. De job dient eerder als financiële ondersteuning, dus ervan leven moet ik zeker en vast nog niet doen. Ik heb ook vrienden die maar 7 euro per uur betaald krijgen of vrijwilligerswerk doen. Zo heb ik vrienden die animator zijn en daarvoor een vergoeding krijgen die niet evenredig is met de verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat. Echt onderbetaald.

Hoeveel uren per week werk je?

Bij de Matrassenkoning werkte ik in januari op zaterdag tijdens de solden. In juli werkte ik van maandag tot zaterdag. Gewoonlijk van 9.30 tot 18.30, met 1 uur pauze en had ik twee halve dagen verlof per week die ik vrij mocht bepalen. Op deze manier had ik in de vakantie toch nog wat tijd om vrienden te zien.

Spaar je?

Ik probeer, maar ik ben wel vrijgevig met mijn geld. Sommige zeggen dat ik iets te vrijgevig ben. Ik doe mijn ouders graag eens een pleziertje door hen te trakteren op restaurant. Ook aan kleren en schoenen durf ik al eens geld uitgeven.

Let je meer op je geld door de crisis?

Niet speciaal, nee.

Wat is je grootste kost?

Ik leg bij waar ik bijleggen kan. Kleren en schoenen nemen ook wel eens een beet uit het budget.

Waar kan je echt geen geld aan geven?

Luxeproducten. Ik kan niet kopen om te kopen.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Bioscoopbezoekjes, sociale dingen doen met vrienden, cadeaus voor mijn ouders of een extra sportuitrustingen voor mezelf.

Wat zou je doen als je de lotto won? Waar droom je van?

Ik zou sowieso blijven doorstuderen om burgerlijk ingenieur of handelsingenieur te worden. Een groot deel zou ik aan mijn familie geven, zodat zij het wat gemakkelijker hebben en wat rijkelijker kunnen leven. Thuis zou ik ook al de kosten dragen en de studies van mijn broers en zus betalen.

Voor mezelf? Ik zou een jaar reizen. Naar Amerika, een maandje hier en daar, en ik zou enkele vrienden meenemen, op mijn kosten natuurlijk.

Ik wil ook enkele goede doelen steunen. Maar wel iets waar ik zeker van ben, zodat het geld echt gaat naar waar ze zeggen dat het gaat en niet ergens blijft plakken aan administratie bijvoorbeeld. Desnoods richt ik zelf een fonds op of zoek ik zelf een eerlijk initiatief waar ik geld aan kan geven.

Oh ja, en mijn autorijbewijs halen! (lacht)

(sjv) 

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

27 oktober 2014
Anderen bekeken ook