Het loon van...
Vorige

1 van 860

Volgende

Het loon van de zakelijk leider van vzw Let Us Change: 2.558 euro bruto

We vroegen aan Johan Vandenbossche (33) uit Wijgmaal hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...

Johan Vandenbossche (33) uit Wijgmaal

  • Beroep: Zakelijk leider van vzw Let Us Change
  • Studies: Journalistiek aan de Katholieke Hogeschool Mechelen
  • Privé situatie: Getrouwd
  • Bruto maandloon: 2.558,05 euro
  • Netto maandloon: 1.772,01 euro
  • Extralegale voordelen: een eindejaarspremie

Wat doe je als job?

“Ik sta aan het hoofd van vzw Let Us Change, een organisatie die ik heb opgestart in 2009. We ondersteunen straatkinderen en bedelaars in Ethiopië.”

Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?

“Ik ben voor mijn eindwerk journalistiek naar Ethiopië getrokken, waar ik in eerste instantie een chiro wilde opstarten. Na enkele weken rondtrekken kwam ik in de stad Hawassa terecht, waar ik ben beginnen lesgeven in een schooltje. Ik leerde er lokale mensen kennen en samen hebben we er een organisatie opgestart.”

“De naam Let Us Change is ontstaan uit de gedachte dat bedelaars zelf actie moeten ondernemen, en daar hulp bij kunnen krijgen waar nodig. Het doel is er samen voor te zorgen dat ze positief naar de toekomst kunnen kijken.”

Doe je je job graag?

“Natuurlijk! Ik ken weinig mensen die zoveel zingeving uit hun job halen als ik. In onze drie opvangtehuizen voor straatkinderen wonen maar liefst 92 kinderen. Al deze kinderen weten van waar ze komen en welke kansen ze nu krijgen. De dankbaarheid die we krijgen is enorm. Dat er een enorme druk op mijn schouders rust om elke maand genoeg geld in te zamelen voor deze kinderen, neem ik er graag bij.”

Wat vind je van je loon?

“In een vzw een eerste loon uitbetalen is een enorme stap. In onze aanpak ben ik de eerste 4 maanden onbetaald in dienst geweest, om vervolgens te kijken of er in die tijd effectief voldoende geld op de rekening kwam om daar ook nog een loon van te betalen. We hebben zo aangetoond dat een loonkost in België een nuttige investering was en ook nodig was om in Ethiopië verder te kunnen groeien. We hebben dat zo aan onze sponsors en partners gecommuniceerd, en we hebben door die open communicatie enkel maar nieuwe sponsors bij gekregen.”

“In januari heb ik er een collega bij gekregen. Omdat mijn loon ver onder het barema lag, hebben we dit opgetrokken om iemand te kunnen vinden die aan hetzelfde loon wilde werken. En nu zijn we dus een team van twee!”

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

“Nooit. Ik zal nooit rijk worden, maar dat is ook helemaal geen doelstelling. Mensen een nieuwe kans geven in het leven is een doel dat zodanig bevredigend werkt, dat een loon voor mij minder van belang is.”

vzw Let Us Change

Hoeveel uren werk je per week?

“Dat varieert heel sterk. Al zijn er nooit weken waarin ik minder dan 40 uren presteer, denk ik. Meestal zal dit rond de 50 uren/week zijn, gok ik. En als we grote evenementen hebben, zal dit nog wel wat meer zijn.”

Spaar je?

“Een klein beetje.”

Denk je aan je pensioen?

“Ik doe aan pensioensparen, maar ik lig zeker nog niet wakker van m’n pensioen.”

Wat is je grootste kost?

“Mijn vrouw en ik hebben een klein huisje gekocht. Dit afbetalen en verder opknappen is momenteel de grootse uitgave, denk ik.”

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“Aan luxeproducten. Ik ben vaak in Ethiopië en ik zie daar hoe bedelaars elke dag moeten vechten om te overleven. Ze moeten dit doen met een inkomen van soms maar 15 euro per maand. Met dat in mijn achterhoofd kan ik geen merkkledij kopen. Als je weet dat we 1.000 euro nodig hebben om een kind een jaar van de straat te halen en alle kansen te geven in het leven, kan ik ook moeilijk een dure reis maken.”

Waar geef je met plezier geld aan uit?

“Aan een extraatje voor de kindjes of ons personeel in Ethiopië. Of voor mezelf, een avondje op café met de vrienden.”

Wat zou je doen als je de lotto won?

“Zoveel... Ik zou een team willen opzetten om de zelfredzaamheid van de organisatie te vergroten, door lokaal meer inkomen te genereren voor de mensen in Ethiopië. Ik zou andere organisaties willen helpen om hetzelfde te bereiken als wij en ze willen stimuleren om ook bedelaars in dienst te nemen in hun organisatie. Wij zien daar elke dag de voordelen van.”

“Dan zou ik ook meer tijd willen investeren om te praten over vzw Let Us Change. Als ik ook maar één iemand kan inspireren om hetzelfde te doen, heb ik in één klap verdubbeld wat wat we op 10 jaar tijd hebben bereikt. En dat zijn nu al meer dan 200 mensen die nooit meer op straat moeten wonen.”

(kv)

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.

20 maart 2020
Anderen bekeken ook