Economisch herstel op Belgische arbeidsmarkt bevestigd

Uit de driemaandelijkse Europese Job Index van rekruteringsbedrijf Robert Walters blijkt dat bedrijven opnieuw meer vertrouwen hebben in België nu de economische omstandigheden binnen Europa verbeteren. Dat resulteert in een groter aandeel jobadvertenties.
#

Na een aanzienlijke stijging van het advertentievolume in het laatste kwartaal van 2013 blijft het volume in het eerste kwartaal van 2014 hoog met ongeveer 112.000 advertenties verspreid over alle sectoren.

De index toont aan dat het aantal advertenties in de bouwsector steeg met 7 procent in het eerste kwartaal van 2014 en met 26 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, wat duidelijk op een sterke impuls wijst. Het gegroeide vertrouwen van bedrijven blijkt ook uit een toename van de vraag naar senior en business management professionals, waar het aantal jobadvertenties steeg met 12 procent tegenover het vorige kwartaal en met 68 procent op jaarbasis.

Meer vertrouwen

De vraag naar kandidaten in ondersteunende functies bleef stabiel, IT-advertenties stegen met 2 procent. Advertenties voor sales functies stegen eveneens met 2 procent, wat aantoont dat bedrijven hun salesdivisie verder uitbouwen om zo meer inkomsten te genereren. Ondanks een lichte daling eind 2014 zien we dat het aantal vacatures in boekhouding, bank en verzekeringen toch opnieuw de hoogte in gaan.

Antoine Biot, Managing Director van Robert Walters België: "Bedrijven in België hebben nu meer vertrouwen dan begin vorig jaar en we zien een stijgende vraag naar professionals om zowel nieuwe als bestaande functies in te vullen. Wij verwachten dat deze trend zich zal verder zetten nu bedrijven de kans hebben om de jaren van besparingen te compenseren. De dip in het volume binnen boekhouding, bank- en financiële diensten suggereert niet dat de vraag naar nieuw personeel gestild is, want het aantal jobadvertenties blijft hoog. De bank- en financiële sector blijft zeer actief rekruteren aangezien asset management groeit in België. Alle sectoren in acht genomen, verwachten we dat de arbeidsmarkt actief zal blijven evolueren in het tweede kwartaal.”

Bron: Robert Walters 

28 mei 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook