Collega's
Vorige

1 van 453

Volgende

Collega's steeds vaker concurrenten

Een op de drie werknemers geeft toe dat de verhoudingen tussen collega's onderling vandaag meer gespannen staan dan vorig jaar. Onder meer de economische crisis is hier een belangrijke oorzaak van.
#

De concurrentie tussen collega's op het werk neemt steeds meer toe. Dat blijkt uit onderzoek van Tempo-Team bij Nederlandse werknemers.

Verhoogde werkdruk

De economische crisis heeft ervoor gezorgd dat bedrijven een hogere arbeidsproductiviteit per werknemer wensen. Bijna de helft van de respondenten vindt dan ook dat de werkdruk gestegen is ten opzichte van 2012.

Deze verhoogde werkdruk maakt dat ruim 30 procent meer stress ervaart. Ook blijkt een kwart van de ondervraagden pessimistischer gestemd te zijn dan een jaar eerder. Daarbovenop komt de angst voor mogelijk baanverlies. Het is bijgevolg vooral de combinatie van een verhoogde werkdruk en de afgenomen jobzekerheid die stress doet ontstaan bij werknemers. En die uit zich niet alleen tussen de werknemers onderling, maar ook tussen werknemers en het management.

Balans werk vs. privé

Volgens een kwart van de ondervraagde werknemers leidt de verhoogde stress op de werkvloer ook tot meer spanningen thuis. Sommige werknemers vinden het moeilijk om de juiste balans te vinden tussen werk en privé. En deze onbalans kan dan weer zorgen voor meer ziekteverzuim en een daling van de productiviteit.

Harald Zandvliet, woordvoerder bij Tempo-Team, heeft raad voor werkgevers: "Deze werkstress kan er ongemerkt insluipen. Daarom is het belangrijk om regelmatig werktevredenheidsonderzoek te doen en goed naar uw mensen te luisteren. En ze echt te betrekken bij de maatregelen die bedacht worden."

(nm) – Tempo-team.nl 

20 september 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook