Vorige

1 van 112

Volgende
Volgend artikel:

Langdurig ziekteverzuim nooit zo hoog in België

Burn-out consultatie bij de controlearts? 9 tips

31 mei 2017
Een burn-out heeft een serieuze impact. Ook het communiceren erover is niet evident. Hoe vertel je het aan je partner, vrienden, familie, kennissen, werkgever… en ja, ook aan de controledokter?
Bij de controledokter

Je werk, relatie, gezin, sociale contacten, financiën, gezondheid… Niets blijft gespaard bij een burn-out. “Ik moest destijds (12 jaar geleden intussen) wennen aan mijn nieuwe ik. Ik die altijd de energieke carrièrevrouw was, ik die plots niet veel meer kon…”, vertelt Katrin Van de Water, zaakvoerster van Passion for Work. “Het was een heel proces om dat voor mezelf te accepteren… en ook om dit te communiceren aan de buitenwereld.”

In april 2005 liep Katrin Van de Water zelf een burn-out op. Net geen 30 en volledig opgebrand. De reden? “Na 3 jaar onderwijs en 5 jaar HR-ervaring in het bedrijfsleven gaf mijn job me geen energie meer. En klonk de vraag “Wat wil ik nu echt?” steeds luider. Tot ik ermee moést ophouden.”

Een burn-out heeft een serieuze impact op al je levensgebieden. Maar hoe vertel je het aan je partner, vrienden, familie, kennissen, werkgever… en ja, ook aan de controledokter? Want ja, de buitenwereld ziet niets aan je. Een burn-out is geen ‘zichtbare’ ziekte, dus alles staat of valt met wat jij hierover communiceert...”

Ook het omgaan met de controledokter is niet evident. Katrin Van de Water deelt haar ervaring en geeft volgende tips

1. Koop een logboek

Koop een heel mooi boekje voor jezelf: jouw logboek, en neem dit steevast mee naar het gesprek met de controlearts.

2. Geef je energieniveau wekelijks een score

Geef je energieniveau een cijfer van 0 tot 10 en schrijf dit wekelijks (of eventueel dagelijks) op in je logboek.

3. Noteer al je klachten

Fysiek, emotioneel, mentaal ... en noteer de datum.  Neem je boekje mee naar het gesprek met de controlearts.

4. Noteer dagelijks wat je doet aan lichaamsbeweging

“Het hielp mij om dagelijks op te schrijven dat ik een half uur wandelde, of zwom en mijn buikspieroefeningen deed…”, aldus Katrin Van de Water.

5. Schrijf op welke professionele ondersteuning je zoekt om weer beter te worden

Zoals gesprekken met de therapeut, voedingsdeskundige, loopbaancoach… Je hoeft het echt niet alleen te doen. Omring je met de besten én investeer in jezelf! Neem eventueel materiaal dat je hebt van die gesprekken mee ter illustratie.

6. Vraag of de mensen die je begeleiden gebeld mogen worden door je controlearts

Dat kan helpen als de controlearts moeilijk doet en twijfelt aan je oprechtheid.

7. Bedenk voor elk gesprek met de controledokter wat jij van hem nodig hebt

Meestal is dat ‘tijd’ en benoem dit. Besef dat een burn-out niet in enkele weken ontstaat en dus ook niet snel opgelost is. “Zelf was ik meer dan een jaar thuis… Wees mild voor jezelf en besef dat je energieniveau stabiel moet zijn op 7/10 of hoger om het werk weer te hervatten”, zegt Katrin Van de Water.

8. Jij alleen weet wat je voelt

“Ik heb het meegemaakt dat een controledokter na 6 maanden dreigde mijn uitkering af te nemen als ik niet opnieuw aan het werk zou gaan. Ik zei dat ik dat niet kon, en heb het gestaafd met bovenstaande elementen. Ik ben trouw gebleven aan mezelf en uiteindelijk gaf hij me verlenging. Toen ik na meer dan een jaar weer aan het werk wilde, kreeg ik het advies van een psychiater (verbonden aan controlearts) om nog niet te beginnen. Ook toen heb ik voet bij stuk gehouden en gezegd dat het voor mijn herstel beter zou zijn om geleidelijk aan het werk te hervatten. Uiteindelijk hebben ze me daar goedkeuring voor gegeven.”

9. Hou het beeld voor ogen dat jij ooit weer stralend en vitaal zal zijn

Dat kan! Geloof in jezelf en zie dit als een periode waarin je ‘oude zelf wordt opgebrand’ en er uit de as van jouw burn-out iets heel nieuws zal ontstaan, iets wat veel beter past bij wie jij bent en bij wie je wil zijn...

(mr) 

Katrin Van de Water is zaakvoerster van Passion for Work. Ze helpen hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Personal Branding kan hen helpen. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt via www.passionforwork.be.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14823 andere jobs