Vorige

1 van 112

Volgende
Volgend artikel:

Langdurig ziekteverzuim nooit zo hoog in België

Geeft een burn-out blijvende beschadiging?

3 oktober 2019
Een burn-out is er niet van de ene dag op de andere. Het is een lang proces, waarbij iemand voortdurend voorbij zijn of haar eigen grenzen gaat. “Doorzettingsvermogen, loyaliteit en de wil om verder te kunnen doen,  zijn zo sterk dat de steeds erger wordende signalen van je lichaam genegeerd worden”, vertelt zelfvertrouwencoach Inge Ketels. En zijn die ooit nog terug te draaien?

Volgens Marc van Veldhoven, Nederlandse hoogleraar Werk en Gezondheid, kan er wel degelijk definitief iets stuk gaan in je brein door een burn-out. “Het zou kunnen, maar bewijs is er niet voor”, zegt Psychologe Carien Karsten. “Wel is het belangrijk om je bij je herstel te richten op dingen die wél nog goed gaan en die je de nodige energie geven. Focus dus niet louter op het herstel van je concentratie, want dat geeft juist overbelasting. Want dan ga je vanzelfsprekend denken dat de schade blijvend is.”

Merk je gaandeweg meer klachten op? Wil je het niet zo ver laten komen? Neem actie! Hier alvast 3 tips om beter voor jezelf te zorgen …

1. Herken tijdig de kans op een burn-out

Vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, slecht slapen, nergens zin in hebben, depressief/somber zijn, gespannen, hoofdpijn, onrustig/opgejaagd zijn, spierpijn aan nek/schouders/rug, angst, vergeetachtigheid, emotioneel zijn, hartkloppingen/-klachten, teruggetrokken zijn.

Hoeveel van deze klachten heb je? Trek bij meer dan 5 aan de alarmbel!

2. Stop en rust

Dit is inderdaad een simpele tip. Helaas is dit geen gemakkelijke, juist omdat jij denkt dat je enkel kan doorgaan.

Stop toch! Schrap van je lijst. Haal de belangrijkste stressoren weg. Delegeer. Niemand is onmisbaar. Zorg voor rust.

Niemand heeft er iets aan als jij ten onder gaat. Of je leven maar half leeft...

3. Bouw je lijf terug op

Hoe? Door te rusten, door voedzame en gezonde voeding te nuttigen, door doelbewust te ontspannen én doelbewust dingen te doen die energie geven.

Een tool die gigantisch helpt om van stress naar neutraal en naar welbevinden te gaan, is mindfulness of hartcoherentie! Het helpt op vele vlakken: je gezondheid, helder denken, stresslekken verminderen, je energie vergroten enzovoort. Een onmisbaar iets in deze tijden!

Wil je graag anders in je leven staan en weet je niet hoe? Maak alvast kennis! Vraag het gratis e-book ‘Test je Innerlijk Leiderschap’ aan. 

(ik/kv) - Bron: Bureaustroom.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14167 andere jobs