Vorige

1 van 173

Volgende
Volgend artikel:

Meer pauzes maken je productiever

Beter presteren kost je slechts een kwartiertje per dag

20 juni 2014
Ken je het gevoel dat je niet meer weet wat je op het einde van de dag allemaal hebt gedaan? Heb jij maar zelden de tijd om je werkwijze eens tegen het licht te houden? Een kwartier per dag terugkijken kan je hierbij helpen.
enthousiaste man

Volgens een recent onderzoek van de Harvard Business School volstaat het om op het einde van de werkdag een kwartiertje terug te kijken op het geleverde werk om heel wat beter te kunnen presteren. Aan de hand van een aantal wetenschappelijke experimenten is namelijk aangetoond dat reflectietijd bepalend is voor de productiviteit op de werkvloer.

200 werkuren per jaar extra

Door de stijgende workload nemen we de tijd niet meer om eens na te denken over wat we de voorbije dag hebben gedaan. Zo stellen de onderzoekers dat de gemiddelde Amerikaan de afgelopen 40 jaar bijna 200 uren per jaar extra is gaan werken. Dit lijkt op het eerste zicht misschien mee te vallen, maar dit zijn jaarlijks vijf extra werkweken.

Vicieuze cirkel

Aangezien wij vaak de dagelijkse werkzaamheden niet eens de baas kunnen, blijkt het trekken van lessen uit onze werkdag in vele gevallen een utopie te zijn. Wanneer medewerkers het gevoel krijgen dat ze het werk niet kunnen afwerken, gaan ze in de meeste gevallen zelfs nóg harder werken om hun achterstand in te halen. Hoog tijd dus om deze vicieuze cirkel te doorbreken en bewust de tijd te nemen om onze werkdag te overschouwen.

Blokkeer een kwartier in je agenda

Hoe kan je dit praktisch aanpakken? Blokkeer dagelijks een kwartier in de agenda, bij voorkeur net voor je jouw werkdag afsluit. Zorg voor een (digitaal) notitieboekje en tracht dit minstens een maand vol te houden. Zo kan je zelf evalueren of je tijdswinst boekt.

(tc) - Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer. 

Heb je interesse om efficiënter te werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting . 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14895 andere jobs