Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 959

Volgende
Volgend artikel:

5 tips om af te rekenen met faalangst

Ben jij een multi-passionate professional? Doe de test

Multi-passionate
Wat hebben Oprah Winfrey, Leonardo da Vinci, Steve Jobs en dichter bij huis Bart Peeters, Élodie Ouédraogo, Wim Lybaert en Erik Van Looy met elkaar gemeen? Ze hebben de kenmerken van een multi-passionate professional.

“Mensen met meerdere passies en talenten en een grote drang om deze maximaal te integreren in hun dagelijkse leven”, zo omschrijft loopbaancoach Kimberly Nuyttens de multi-passionate professional. Ze schreef er recent een boek over: 'ÉN-ÉN: je volle potentieel benutten als multi-passionate professional'.

Soms wordt dit profiel ook wel slashie of creatieve generalist genoemd. Of polymath: personen die in staat zijn om een aanzienlijke hoeveelheid tijd en moeite in hun (professionele) bezigheden te steken.

“Een multi-passionate professional (MPP) is niet per se een zelfstandig ondernemer”, merkt Kimberly Nuyttens op. “Hij of zij kan perfect ook een werknemer in loondienst zijn, die een passie nastreeft naast zijn reguliere werk, zoals via sport, muziek of vrijwilligerswerk”, klinkt het. “Sommigen combineren meerdere parttimes.”

Lees ook: Ben jij een creatieve generalist?

Het is overigens een fenomeen van alle tijden. “In de geschiedenis beantwoorden bijvoorbeeld ook James Watt en Leonardo da Vinci aan het MPP-profiel”, stelt ze. Maar dat waren vaak uitzonderingen. De opkomst van de nieuwe klasse van MPP’s is volgens Nuyttens wél nieuw.

“Ze evolueren wég van het leven met één enkele loopbaan, om zich aan te passen aan de snel veranderende wereld”, meent ze. “Want waarom zou je één enkele studierichting of job moeten kiezen? Het kan toch ook gewoon lekker én-én zijn?”

In haar boek laat Nuyttens enkele MPP’s aan het woord. “Maar ik koos er bewust niet voor om grotere namen te interviewen, omdat mensen dan vaak het gevoel hebben dat het ‘niets voor hen is’. Terwijl het net wel voor iedereen kan zijn die deze stapjes durft te zetten.”

Ontdek: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?

Doe de test en ontdek of je een multi-passionate professional bent

✓Je bent snel verveeld als er te veel routine is. Variatie geeft je energie.

Je hebt een intens verlangen om nieuwe dingen te proberen.

Je hebt veel en vrij uiteenlopende, passies en interesses.

Je bent nieuwsgierig en laat geen moment onbenut om bij te leren.

Je bruist van de ideeën en deelt deze maar al te graag met je entourage.

Je bent erg betrokken en gedreven en begrijpt soms moeilijk dat anderen dat niet zijn.

Je bent vaak een inspirator voor anderen, vaak zonder dat je dat zelf doorhebt.

Je bent creatief, in de brede zin van het woord. Niet alleen als ‘maker’, maar ook als ‘denker’.

Je bent onderzoekend: de waarom-vraag komt vaak uit je mond.

Je bent innovatief en in staat om connecties te leggen tussen minder voor de hand liggende onderwerpen of vaardigheden.

TEST: Hoe emotioneel intelligent ben jij?

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine - ÉN-ÉN: je volle potentieel benutten als multi-passionate professional, Kimberly Nuyttens, 152 blz, 2023, ISBN: 9789464753653

16 juni 2023
Anderen bekeken ook